Met ruimtelijke ordening wordt het proces bedoeld waarbij de leefruimte (uw omgeving) planmatig wordt benut en ingericht. Dit vindt plaats volgens een diversiteit aan regels. Er wordt voor zoveel mogelijk rekening gehouden met individuele en gemeenschappelijke belangen. Het doel is om de samenleving en de ruimte zo goed mogelijk op elkaar aan te passen.
De overheid (Rijk, provincie, gemeente) heeft een belangrijke taak in dit geheeld. Zij heeft namelijk vergaande bevoegdheden en instrumenten om niet alleen de regels te bepalen, maar ook om in te grijpen. Hierbij kunt u denken aan bestemmingsplannen, onteigeningen, vergunningen, verordeningen en exploitatieplannen. Ruimtelijke ordening valt onder het bestuursrecht.
Voor meer informatie over ruimtelijke ordening kunt u contact opnemen met:


Advocaat / Curator
Advocaat sinds:
1994
Rechtsgebieden:
Omgevingsrecht (ruimtelijke ordeningsrecht en milieurecht)
Huurrecht
Bouwrecht (vastgoedrecht)
Deze rechtsgebieden zijn geregistreerd in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten. Voor ieder geregistreerd rechtsgebied geldt een verplichting om elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen.
Tevens werkzaam in:
Bestuursrecht
Burenrecht
Faillissementsrecht (treedt regelmatig op als curator)
Lid van:
Vereniging voor BouwRecht Advocaten (VBR-A)
Vereniging van Milieurecht
Nevenwerkzaamheden:
Lid van de Raad van Discipline (tuchtcollege voor advocaten) van het Hof Ressort Arnhem-Leeuwarden
Bestemmingsplan
In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Baro) staat het merendeel van de regels die van toepassing zijn bij de ruimtelijke ordening.
Op basis van deze wet en het besluit worden bestemmingsplannen vastgesteld. De gemeenteraad stelt voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen vast, waarbij ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening de bestemming van de in het plan begrepen grond wordt aangewezen en met het oog op die bestemming regels worden gegeven. Kernbegrip is dus: “een goede ruimtelijke ordening”.
Omgevingsvergunning
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) regelt de omgevingsvergunning. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor bouwen (de “bouwvergunning”) maar ook voor afwijken van het bestemmingsplan.
Het Besluit Omgevingsrecht (BOR) regelt voor welke activiteiten een omgevingsvergunning vereist is, wie bevoegd gezag is, etc.
Maar in Bijlage II regelt het BOR ook welke bouwwerken zonder omgevingsvergunning voor bouwen gebouwd mogen worden, soms zelfs ook in strijd met het bestemmingsplan..
Advocaat gespecialiseerd in ruimtelijke ordening
De regels omtrent de ruimtelijke ordening zijn talrijk en complex. Het vereist kennis en vaardigheid om op basis van deze regels een optimaal resultaat te bereiken. Voorink Advocaten kan u op dit gebied van professioneel advies voorzien. Wij hebben ervaring in het begeleiden van projectontwikkelaars, diverse overheidsinstanties en particulieren in het gehele planproces om te komen tot een succesvol en uitvoerbaar besluit.
Hebt u een vraag over wat en wanneer u iets mag bouwen, hoe u omgaat met een overheid die u tegenwerkt, hoe vertragingen en problemen kunnen worden voorkomen, hoe u een een zienswijze/beroep in moet dienen, hoe u een vergunning verkrijgt of hoe u om moet gaan met een onteigening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.