Op 26 februari 2019 is de regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd. Bedoelde regeling is een uitwerking van de wet compensatie transitievergoeding. Volgens de wet en de regeling kunnen werkgevers vanaf 1 april 2020 compensatie van de transitievergoeding krijgen als zij werknemers die langer dan 104 weken ziek zijn geweest hebben ontslagen en aan de werknemer een transitievergoeding hebben betaald. Uiteraard geldt dit alleen voor werknemers die vanaf 1 juli 2015 zijn ontslagen omdat de transitievergoeding ook pas vanaf die datum van kracht is. Wat staat er precies in de regeling?
Aanvraagtermijn
Een werkgever moet binnen zes maanden na de dag waarop de volledige transitievergoeding aan de werknemer is verstrekt de compensatie aanvragen. Bij een betaling in termijnen gaat de termijn van zes maanden dus in na de laatste termijnbetaling. Als de aanvraag later wordt gedaan zal het verzoek om compensatie worden afgewezen. Het UWV zal binnen zes maanden na ontvangst van de aanvraag een beslissing nemen over de compensatie.
Volgens de regeling geldt de termijn van zes maanden niet indien de aanvraag vóór 1 oktober 2020 is ingediend en de volledige vergoeding vóór 1 oktober 2020 aan de werknemer is verstrekt. Door deze bepaling komen transitievergoedingen die vanaf 1 juli 2015 aan langdurig zieke werknemers zijn betaald óók voor compensatie in aanmerking. Een werkgever moet er dan wel voor zorgen dat een aanvraag voor compensatie wordt ingediend in de periode vanaf 1 april 2020 tot 1 oktober 2020.
Door werkgever te verstrekken gegevens
Aan het UWV zal een werkgever de volgende gegevens ter beschikking moeten stellen:
- de arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer;
- wanneer de arbeidsovereenkomst niet van rechtswege is geëindigd: bescheiden waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit kan zijn:
- de beschikking waaruit blijkt dat UWV toestemming heeft verleend voor opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
- de beschikking van de kantonrechter waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst om die reden is ontbonden; of,
- de beëindigingsovereenkomst die ziet op het (na ommekomst van de periode van het opzegverbod tijdens ziekte) met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
- wanneer de arbeidsovereenkomst niet is opgezegd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid na toestemming van UWV: een verklaring van de werkgever dat de werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, de periode gedurende welke de werknemer ziek is geweest en de naam van de behandelend bedrijfsarts;
- het door de werkgever tijdens ziekte betaalde loon (aan de hand van loonstroken);
- de gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
- bewijs van betaling van de (transitie)vergoeding. Bij betaling in termijnen zullen betalingsbewijzen moeten worden overlegd waaruit blijkt dat de gehele vergoeding is voldaan.
Procedure aanvraag
Een aanvraag voor compensatie valt onder de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Tegen de beslissing van het UWV staat derhalve bezwaar en beroep open. Op grond van artikel 4:2, tweede lid, Awb, moet de aanvraag alle gegevens en bescheiden bevatten die voor de beslissing nodig zijn en waarover de aanvrager redelijkerwijs de beschikking kan krijgen. Dit betekent dat de werkgever gegevens zal moeten verstrekken voor de onderbouwing van het recht op compensatie en de hoogte daarvan. Op grond daarvan, en op grond van informatie uit de eigen systemen, kan UWV de aanvraag inhoudelijk beoordelen.
UWV stelt, op grond van artikel 4:4 Awb, aan de werkgever een formulier ter beschikking waaruit blijkt welke informatie UWV nodig heeft voor het kunnen beoordelen van een aanvraag. De aanvraag, aan de hand van genoemd formulier, verloopt (zoveel mogelijk) langs elektronische weg.
Tot slot
Vragen over de transitievergoeding of de compensatie daarvan? Neem dan contact op met de sectie arbeidsrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.