Inleiding
Bij ziekteverzuim is het natuurlijk van belang om te voorkomen dat iemand überhaupt ziek wordt. Naast het voorkomen dat iemand ziek bestaat het ziekteverzuimbeleid ook uit het registreren en begeleiden van werknemers die zich ziek hebben gemeld. Als een werknemer langdurig ziek is moet een stappenplan gevolgd worden. Bij kortdurende ziekte (bijvoorbeeld enkele dagen) hoeft het stappenplan niet doorlopen te worden. In hoofdlijnen ziet het stappenplan er als volgt uit:
- stap 1: ziek melden (binnen vier dagen);
- stap 2: beoordeling langdurig ziekteverzuim;
- stap 3: probleemanalyse door arbodienst (uiterlijk week 6);
- stap 4: plan van aanpak door werknemer & werkgever (uiterlijk week 8);
- stap 5: melden zieke werknemer bij UWV (uiterlijk week 42);
- stap 6: eerstejaarsevaluatie door werknemer & werkgever (uiterlijk week 52);
- stap 7: werknemer ontvangt brief UWV m.b.t. WIA-aanvraag (week 88);
- stap 8: eindevaluatie door werkgever (week 91);
- stap 9: uiterste datum aanvraag WIA-uitkering (week 93).
Naast het nemen van de juiste stappen op het juiste moment is het belangrijk om het re-integratiedossier goed bij te houden. Indien het re-integratiedossier niet op orde is kan het UWV een loonsanctie opleggen.
Stappenplan zieke werknemer
Stap 1: de werknemer wordt ziek
Nadat een werknemer zich ziek heeft gemeld, dient de werkgever dit direct (binnen 4 dagen) door te geven aan de arbodienst. Overigens kan een werknemer ook zijn ziekte melden aan de arbodienst (in plaats van de werkgever).
Stap 2: is sprake van (mogelijk) langdurig ziekteverzuim?
De arbodienst onderzoekt vervolgens hoe lang de ziekte naar verwachting gaat duren. Voor die beoordeling stellen zowel de werknemer als de werkgever informatie beschikbaar. De werknemer geeft informatie over de ziekte of gebreken, de werkgever verstrekt informatie over (bijvoorbeeld) het ziekteverzuim. Uiterlijk in week 6 beoordeelt de arbodienst of er sprake is van (dreigend) langdurig ziekteverzuim. Als daarop een goede kans bestaat dan moet een re-integratietraject worden opgezet. Het re-integratietraject begint met een probleemanalyse van de arbodienst.
Het re-integratietraject hoeft niet te worden gestart als sprake is van kortdurend ziekteverzuim. Bijvoorbeeld in het geval van een griepje van de werknemer.
Stap 3: probleemanalyse door de arbodienst
Als de werknemer en werkgever informatie aan de arbodienst hebben gegeven kan de arbodienst een probleemanalyse opstellen. Bedoelde probleemanalyse ontvangt de werkgever uiterlijk in week 6. De probleemanalyse en het advies van de arbodienst dient als basis voor het plan van aanpak dat de werkgever en werknemer met elkaar overeenkomen.
Stap 4: plan van aanpak
Binnen de eerste acht weken van het verzuim moeten de werknemer en werkgever een plan van aanpak opstellen. Het plan van aanpak bevat een re-integratiedoel. Ook wordt in het plan van aanpak omschreven hoe het doel bereikt moet worden. Is het door omstandigheden niet goed mogelijk om binnen acht weken een plan van aanpak op te stellen, dan kunnen de werkgever en werknemer hiervoor meer tijd nemen. Dat dient dan wel gemotiveerd te worden.
Bespreken plan van aanpak, zonodig bijstellen
Iedere zes weken dienen de werkgever en werknemer het plan van aanpak te evalueren. Zij moeten bespreken of het plan uitgevoerd kan worden of dat er aanpassingen nodig zijn. Mocht de conclusie luiden dat er aanpassingen nodig zijn dan moeten die aanpassingen toegepast worden. Ook moeten de aanpassingen schriftelijk worden overeengekomen. Soms is het nodig om vaker dan één keer in de zes weken overleg te hebben over het plan van aanpak. Het is aan de werkgever en werknemer om dat samen te bepalen. Mocht er te weinig overleg hebben plaatsgevonden of mocht er te lang zijn doorgegaan met een bepaalde aanpak terwijl dat de re-integratie heeft belemmerd dan kan het UWV een loonsanctie opleggen.
Stap 5: zieke werknemer melden bij uitvoeringsinstelling
Als een werknemer 42 weken ziek is moet uiterlijk op de eerste dag daarvan een melding worden gedaan bij het UWV. Deze melding mag ook eerder worden gedaan. Als de melding te laat wordt gedaan kan het UWV een boete opleggen (van maximaal € 455,00).
Als een werknemer binnen deze 42 weken heeft gewerkt dan is het mogelijk dat een nieuwe ziekteperiode is gaan lopen. Dat is het geval als de werknemer langer dan vier weken achter elkaar heeft gewerkt. In dat geval telt de vorige ziekteperiode niet meer mee. Als een werknemer binnen de vier weken dat hij is gaan werken weer ziek wordt dan telt de voorgaande ziekteperiode wel mee. Er gaat dan geen nieuwe ziekteperiode lopen.
Stap 6: eerstejaarsevaluatie
Rond het einde van het eerste ziektejaar moeten de werknemer en werkgever de re-integratie evalueren. Ook tijdens die evaluatie moet bekeken worden of het plan van aanpak nog voldoet of dat er aanpassingen moeten komen. Ook moet omstreeks het eerste ziektejaar (of zoveel eerder als noodzakelijk) bekeken worden of re-integratie binnen het eigen bedrijf nog mogelijk is of dat gezocht moet worden naar een functie buiten het eigen bedrijf (tweede spoor).
Stap 7: na ongeveer 88 weken informatie over aanvraag WIA
Omstreeks week 88 na de 1e ziekmelding ontvangt de werknemer een brief van het UWV met informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering.
Stap 8: eindevaluatie en re-integratie-verslag
Voordat een WIA-uitkering wordt toegekend wordt door het UWV eerst beoordeeld of de re-integratie-inspanningen voldoende zijn geweest. Die beoordeling vindt plaats op basis van het re-integratieverslag. Het verslag wordt gebaseerd op informatie die in het re-integratiedossier zit, zoals de probleemanalyse, het plan van aanpak, het advies van de arbodienst, et cetera. Het re-integratieverslag bevat daarnaast een oordeel van de arbodienst over de belastbaarheid van de werknemer, de arbeidsmogelijkheden die resteren en de mogelijkheden tot herplaatsing.
Stap 9: aanvragen WIA-uitkering
Minimaal 13 weken voorafgaand aan de datum waarop een WIA-uitkering kan ingaan moet een WIA-aanvraag worden gedaan bij het UWV. Als de uitkering te laat wordt aangevraagd dan moet een werkgever het salaris gedurende de vertraging doorbetalen.
Re-integratiedossier
De werkgever dient een map bij te houden waarin alle gegevens bewaard worden over het ziekteverzuim en de re-integratie van de werknemer. In het dossier zitten gegevens waaruit verloop van het verzuim blijkt. Onder meer de probleemanalyse, het plan van aanpak, de evaluaties, et cetera zitten in het re-integratiedossier.
Tot slot
Hebt u een vraag over een zieke werknemer? Of bent u zelf ziek en hebt u een vraag over uw rechten en plichten? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Zij helpen u graag verder.
Neem voor meer informatie contact op met:
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat / Curatormr. M. (Maartje) Roerdink
AdvocaatDeze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.