De woningcorporatie is aansprakelijk voor de koolmonoxidevergiftiging van een huurder. Dat oordeelde Rechtbank Amsterdam in haar vonnis van 4 maart 2019 (ECLI:NL:RBAMS:2019:1493).
Feiten en omstandigheden
Het gehuurde maakte deel uit van een appartementencomplex en was voorzien van een cv-installatie die was aangesloten op een uitpandig afvoerkanaal. Doordat er in het afvoerkanaal ijsvorming optrad, werd de afvoer van gassen belemmerd, waardoor er een concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Vanwege een koolmonoxidevergiftiging verbleef de huurder aanvankelijk op de intensive care van een ziekenhuis, waarna opname in een verpleeghuis volgde.
Ingevolge de huurovereenkomst was de woningcorporatie (in haar hoedanigheid van verhuurder) verantwoordelijk voor het onderhoud en functioneren van de zich in het gehuurde bevindende voorzieningen. De huurder verzocht de woningcorporatie een nieuwe cv-ketel in het gehuurde te installeren. De woningcorporatie was daartoe slechts bereid onder de voorwaarde dat haar finale kwijting zou worden verleend ten aanzien van de eventuele schadevergoedingsvordering die de huurder vanwege het hem overkomen incident jegens haar rechtens geldend zou kunnen maken. De aangeboden vaststellingsovereenkomst werd door (de advocaat van) de huurder uitdrukkelijk van de hand gewezen.
Nadat de vaststellingsovereenkomst uiteindelijk door de huurder was ondertekend, werd de cv-ketel vervangen en keerde de huurder terug in het gehuurde. De totstandkoming ervan had echter nogal wat voeten in de aarde. In een later stadium heeft de huurder de vaststellingsovereenkomst wegens misbruik van omstandigheden (buitengerechtelijk) vernietigd en de woningcorporatie alsnog aansprakelijk gesteld voor de geleden schade als gevolg van het hem overkomen incident.
Vordering
De huurder vordert (onder meer) een verklaring voor recht dat de vaststellingsovereenkomst rechtsgeldig is vernietigd wegens misbruik van omstandigheden en dat de woningcorporatie aansprakelijk is voor de door hem geleden en nog te lijden schade.
Beoordeling
Saillant is dat een medewerker van de woningcorporatie de huurder in het verpleeghuis heeft opgezocht teneinde hem een vaststellingsovereenkomst te laten ondertekenen. In de vaststellingsovereenkomst verleent de huurder de woningcorporatie finale kwijting ter zake van iedere vermeende schadevergoedingsverplichting voortvloeiende uit het hem overkomen incident en verbindt huurder zich jegens de woningcorporatie om in dat verband geen juridische procedures tegen haar te entameren. De woningcorporatie stelt dat de aan haar verleende finale kwijting in de weg staat aan de toewijzing van de schadevergoedingsvordering. De rechtbank maakt korte metten met deze stelling en overweegt daaromtrent het volgende.
Naar het oordeel van de rechtbank wist de woningcorporatie althans had zij redelijkerwijs moeten weten dat de huurder door bijzondere omstandigheden werd bewogen tot het aangaan van de vaststellingsovereenkomst. De woningcorporatie was ervan op de hoogte dat de huurder niet wilde terugkeren in de woning met de oude cv-ketel. Nu de aangeboden vaststellingsovereenkomst nog enkele dagen ervoor was afgeslagen, had de woningcorporatie vraagtekens moeten zetten bij de abrupte ommekeer van de huurder. De huurder was dan ook gerechtigd de vaststellingsovereenkomst te vernietigen wegens misbruik van omstandigheden, aangezien hij ten tijde van het ondertekenen nog herstellende was en de woningcorporatie de zijnerzijds gebleken bereidheid niet heeft geverifieerd bij zijn familie of advocaat. Nu de woningcorporatie dit laatste heeft nagelaten, heeft zij misbruik van de omstandigheden gemaakt.
Aangaande de aansprakelijk acht de rechtbank het (mede) op basis van de inhoud van de voorhanden zijnde deskundigenrapporten voldoende aannemelijk dat de huurder als gevolg van het disfunctioneren van het uitpandige rookgasafvoerkanaal een koolmonoxidevergiftiging heeft opgelopen. Het voorgaande brengt de rechtbank tot de slotsom dat de woningcorporatie aansprakelijk is voor de door de huurder geleden en nog te lijden schade.
Tot slot
Heeft u een vraag over huur- of aansprakelijkheidsrecht, neem dan contact op met één van de onderstaande advocaten.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.