Wie mag er voorlopig in de echtelijke woning blijven wonen? Hoe worden de financiën voorlopig geregeld? Bij wie gaan de kinderen wonen? Wanneer verblijven de kinderen voorlopig bij welke ouder? Dient een echtgenoot aan een andere een voorlopige partner- / kinderalimentatie te voldoen?
Als een beslissing tot echtscheiding eenmaal is genomen, dient zich vaak een onzekere periode aan. Een echtscheidingsprocedure kan lang duren. Vaak is er behoefte aan duidelijke afspraken gedurende de echtscheidingsprocedure. Als je er samen niet uitkomt, dan kan het treffen van een voorlopige voorziening een goede oplossing zijn. Na een verzoek tot voorlopige voorzieningen kan de rechter afspraken opleggen. Deze voorlopige beslissing van de rechter blijft gelden tot de scheiding definitief is.
Voorlopige afspraken zorgen vaak voor rust bij partners. Vaak kan het vervolg van de scheiding dan op een prettigere manier verlopen.
Welke voorlopige voorzieningen kunnen worden verzocht?
In de wet is bepaald welke voorlopige voorzieningen bij de rechtbank kunnen worden verzocht:
- Het gebruik van de gezamenlijke woning en gemeenschappelijk spullen;
- hoofdverblijf kinderen en zorg- en contactregeling kinderen;
- kinder- en partneralimentatie.
Wanneer kan om een voorlopige voorziening gevraagd worden?
Voorlopige voorzieningen kunnen zowel voor als tijdens de echtscheidingsprocedure worden aangevraagd. Pas als de echtscheiding definitief is geworden (ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand), kan niet langer om een voorlopige voorziening worden gevraagd.
Hoe verloopt de procedure?
Alleen een advocaat kan namens u een voorlopige voorziening aanvragen door het indienen van een verzoekschrift. Nadat de advocaat het verzoekschrift bij de rechtbank heeft ingediend, wordt door de rechtbank een zitting gepland. De zitting wordt ongeveer binnen drie – vier weken na indiening van het verzoekschrift gepland. De andere echtgenoot kan tegen het verzoek verweer voeren. Circa twee weken na de zitting doet de rechtbank uitspraak.
Hoe lang duren de voorlopige voorzieningen?
De woorden “voorlopige voorziening” zeggen het al. De geldigheidsduur is beperkt. Het verzoek tot echtscheiding moet binnen vier weken na afgifte van de beschikking voorlopige voorziening worden ingediend, ander is de beschikking voorlopige voorzieningen niet meer geldig. De voorlopige voorzieningen blijven, bij tijdige indiening van het verzoek tot echtscheiding, gelden totdat de beslissingen in de echtscheidingsprocedure definitief zijn geworden.
Geen beroep mogelijk?
Tegen een uitspraak over een voorlopige voorziening is geen hoger beroep mogelijk.
Wel kan in het geval de rechter is uitgegaan van onjuiste of onvolledige gegevens of de situatie ingrijpend is gewijzigd, worden verzocht om de beschikking voorlopige voorzieningen te wijzigen.
Vragen over scheiden, de financiële gevolgen daarvan of gevolgen voor de kinderen? Neem dan contact op met de sectie familierecht van ons kantoor.
Advocaat familierecht in Zutphen
Hebt u vragen of wilt u ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan? Een mediator van ons kantoor kan u onder professionele en deskundige begeleiding adviseren over de inhoud van het ouderschapsplan. Ook met behulp van een van onze gespecialiseerde familierecht-advocaten kunt u onderhandelen met de andere partner om goede afspraken te maken over de kinderen.
Voor vragen en meer informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.