Vaststellingsovereenkomst
Er zijn gevallen waarin werkgever en werknemer het met elkaar al eens zijn geworden over de noodzaak tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst en ook overeenstemming hebben bereikt per welke datum en onder welke (financiële) voorwaarden die beëindiging dient plaats te vinden. In die gevallen kan zonder tussenkomst van UWV AJD of van de rechter tot beëindiging worden overgegaan. De vastlegging van de te maken afspraken vindt gebruikelijk plaats in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. Zo’n overeenkomst moet aan een aantal eisen voldoen, teneinde problemen met een eventuele aanspraak op een Werkloosheidsuitkering te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Ontslagvergoeding bij een vaststellingsovereenkomst
Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden bestaat er in beginsel geen recht op een ontslagvergoeding. Alleen in gevallen waarin de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, of de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd door middel van een ontslagvergunning van het UWV, heeft een werknemer een wettelijke aanspraak op de transitievergoeding. Bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst bestaat die aanspraak niet. De werkgever en werknemer zijn geheel vrij om afspraken te maken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Uiteraard wordt een werknemer in de meeste gevallen wel financieel gecompenseerd voor het ontslag bij een beëindiging met wederzijds goedvinden. Dat kan betekenen dat de transitievergoeding alsnog wordt uitbetaald. Of een hogere of lagere vergoeding.
Verwijtbare werkloosheid en de WW-uitkering
Sinds oktober 2006 is het begrip verwijtbare werkloosheid sterk beperkt – zodat medewerking aan een beëindiging met wederzijds goedvinden in beginsel ook gewoon recht op een Werkloosheidsuitkering geeft. In beginsel: UWV blijft bevoegd om een eigen onderzoek naar de beëindigingsreden in te stellen en daar haar conclusies aan te verbinden. Zo zal bijvoorbeeld het initiatief tot beëindiging duidelijk van de werkgever moeten uitgaan en zal medewerking aan een beëindiging met wederzijds goedvinden tijdens ziekte kunnen worden gezien als een benadelingshandeling en tot uitkeringsgevolgen kunnen leiden.
Het luistert dus nauw hoe de overeenkomst wordt geredigeerd. Ook is de berekening van de einddatum van betekenis voor de ingangsdatum van een eventuele uitkering.
Bedenktermijn werknemer
De werknemer heeft na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst gedurende twee weken de tijd om op zijn instemming terug te komen. Als hij door werkgever niet op die bedenktermijn is gewezen, wordt deze zelfs verlengd tot drie weken.
Aandachtspunten bij vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst
Bij het beoordelen van de vaststellingsovereenkomst//beëindigingsovereenkomst dienen de volgende onderwerpen te worden meegenomen:
- zijn de persoonsgegevens (inclusief het salaris) juist?
- wordt een ontslagvergoeding (bijvoorbeeld de transitievergoeding) aangeboden?
- is de opzegtermijn in acht genomen?
- is de overeenkomst ‘WW-proof’?
- wordt een outplacementtraject aangeboden?
- wat gebeurt er met de opgebouwde, maar niet opgenomen, vakantie-uren?
- wat wordt er afgerekend bij de eindafrekening (bijvoorbeeld ook de 13e maand)?
- is er een concurrentie- of relatiebeding overeengekomen, en wat wordt daarover afgesproken?
- hoe en op welke wijze wordt er gecommuniceerd over het vertrek?
- geldt er een opzegverbod (ziekte, OR-lidmaatschap)?
- wat gebeurt er met de bedrijfseigendommen (moeten die worden ingeleverd of mogen die worden behouden)?
- worden de juridische kosten vergoed?
Alle bovenstaande punten en meer dienen bij een beoordeling van een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst te worden meegenomen. Een deskundig en ervaren advocaat van Voorink Advocaten kan u daarbij helpen.
Kosten van beoordelen vaststellingsovereenkomst
/beëindigingsovereenkomst
Voorink Advocaten adviseert u graag bij de beoordeling van de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Het inschakelen van een jurist of advocaat die verstand heeft van arbeidsrecht is niet alleen verstandig, maar ook nodig. Daarmee worden (toekomstige) problemen voorkomen en weet u zeker dat er geen regeling wordt getroffen waarbij er onbewust van rechten afstand worden gedaan.
De kosten voor de advisering worden vaak door de werkgever vergoed. Als de werkgever zo’n budget nog niet beschikbaar heeft gesteld dan kan dat alsnog uitonderhandeld worden. Mocht dat niet lukken, dan kunnen wij een vaste prijs afspreken zodat u weet waar u aan toe bent. Neem daarover gerust contact op met één van de onderstaande advocaten.
Advocaat beëindiging met wederzijds goedvinden
Wilt u een vaststellingsovereenkomst laten opstellen of beoordelen? Of hebt u een andere vraag over een beëindiging met wederzijds goedvinden? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Voorink Advocaten. Zij helpen u graag verder. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij.