Beëindiging van het dienstverband? Ontslag?Werkgeversaansprakelijkheid? Schakel bij een arbeidsconflict altijd een advocaat in. Bij arbeidszaken gaat het vaak niet om goed of fout, maar om een belangenafweging. En dan is het belangrijk om een deskundige in de arm te nemen. Bijvoorbeeld om u te helpen bij de onderhandelingen.
Voor meer informatie over arbeidsrecht kunt u contact opnemen met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Diensten arbeidsrecht
Het arbeidsrechtteam van Voorink Advocaten behandelt arbeidsrechtelijke zaken voor het bedrijfsleven, overheden, onderwijsinstellingen en particulieren. Wij werken voor zowel werkgevers als werknemers en zijn al meer dan 20 jaar de vaste advocaat van de Bond van Medewerkers in het Notariaat.
Een regeling in der minne geniet de voorkeur boven een gerechtelijke procedure; dat houden de arbeidsrechtspecialisten van Voorink Advocaten steeds in het oog.
Opstellen arbeidsovereenkomst door advocaat
Regelmatig adviseren de specialisten van Voorink Advocaten over de inhoud van arbeidsovereenkomsten. De wetgeving op het gebied van arbeidsrecht wordt regelmatig aangepast. Ook moeten arbeidsovereenkomsten worden aangepast door uitspraken van rechters. Het kan dus geen kwaad om jaarlijks te controleren of de arbeidsovereenkomsten nog actueel zijn.
Als het gaat om specifieke arbeidsovereenkomsten, zoals de arbeidsovereenkomst van een directeur-grootaandeelhouder (DGA), statutair bestuurder of expat is het raadzaam om een specialist van Voorink Advocaten te raadplegen.
Einde van de arbeidsovereenkomst
Een dienstverband kan op verschillende manieren eindigen. Bijvoorbeeld omdat de werknemer opzegt, met wederzijds goedvinden, vanwege een ontbinding door de kantonrechter of via een ontslagvergunning van het UWV.
Vaak heeft een beëindiging van de arbeidsovereenkomst ingrijpende gevolgen voor de werkgever en werknemer. Een oplossing waarmee beide partijen kunnen leven geniet de voorkeur. Overigens is het voor een werkgever een stuk lastiger om de arbeidsovereenkomst te beëindigen dan voor de werknemer. Een werknemer kan namelijk altijd de arbeidsovereenkomst opzeggen (met inachtneming van de opzegtermijn). Voor een werkgever gelden opzegverboden (bijvoorbeeld bij ziekte of zwangerschap). Bovendien moet een werkgever een redelijke grond voor de opzegging hebben als de werknemer niet mee wil werken aan het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Transitievergoeding: ontslagvergoeding
Als een arbeidsovereenkomst wordt beeindigd op verzoek van de werkgever hebben werknemers vaak aanspraak op de transitievergoeding. Dit is een wettelijke vergoeding. De vergoeding wordt berekend aan de hand van de lengte van het dienstverband, de leeftijd van de werknemer en het brutosalaris. Alleen werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn hebben aanspraak op de transitievergoeding.
Ook kan een werknemer aanspraak hebben op een aanvullende ontslagvergoeding. Dit betreft de billijke vergoeding. Deze vergoeding is verschuldigd vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van een werkgever.
Bijzonderen bedingen: concurrentiebeding/relatiebeding
Een concurrentiebeding treedt in werking nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Als een concurrentiebeding is overeengekomen staat het de werknemer die uit dienst is getreden niet vrij bij soortgelijke bedrijven als de vorige werkgever te gaan werken of een soortgelijk bedrijf voor zichzelf te beginnen.
Een specifiek type concurrentiebeding is een relatiebeding. Als een relatiebeding is overeengekomen dan wordt het de werknemer die uit dienst treed verboden om in contact te treden met klanten en relaties van de vorige werkgever.
Het belang van werkgevers om een concurrentiebeding of een relatiebeding overeen te komen is gelegen in de bescherming van het duurzame bedrijfsdebiet. Het duurzame bedrijfsdebiet bestaat onder meer uit kennis over prijzen, klanten, orders en andere strategische informatie. Voor werknemers kan het beroep op een concurrentiebeding of relatiebeding nadelig werken. Op het moment dat de belangen van een werknemer onevenredig worden geschaad ten opzichte van de voormalig werkgever kan een dergelijk beding worden geschorst, vernietigd of beperkt.
Ontslag op staande voet
Als sprake is van een dringende reden (diefstal, agressie, dronkenschap) kan een werkgever ontslag op staande voet verlenen. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst per direct eindigt. In dat geval heeft de werknemer geen aanspraak op een WW-uitkering. Aangezien ook geen loon wordt betaald zit een werknemer per direct zonder inkomen. Het ontslag op staande voet is de zwaarste sanctie die een werkgever kan nemen.
Een werknemer heeft twee maanden de tijd om in beroep te gaan tegen het ontslag op staande voet. Dat moet gebeuren door het indienen van een verzoekschrift bij de rechter. Aan de rechter kan een werknemer vragen om het dienstverband te herstellen of om een billijke vergoeding toe te wijzen. Als een werknemer niet binnen twee maanden naar de rechter stapt staat het ontslag op staande voet vast. Er kan dan niets meer tegen gedaan worden.
Onterecht ontslag
Als een werkgever overgaat tot het verlenen van ontslag dan kan schadeplichtigheid ontstaan. Dat is het geval als het ontslag onterecht is. Werknemers hebben slechts beperkt de tijd om het ontslag aan te vechten. Werkgevers doen er verstandig aan een voorgenomen ontslag te laten toetsen door Voorink Advocaten. Als u als werknemer (onterecht) bent ontslagen doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.
Reorganisatie
Soms is het nodig om de organisatie anders in te richten. Dit kan gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Voorink Advocaten adviseert grote en kleine ondernemingen over dergelijke reorganisaties. Samen bekijken we hoe zo’n reorganisatie eruit moet komen te zien en of het nodig is een sociaal plan te maken. Ook treden wij op met werknemers die te maken krijgen met een reorganisatie en te maken krijgen met ontslag.
Ook preventief
Op het gebied van arbeidsrecht kan het tijdig inschakelen van een advocaat veel problemen voorkomen. Onze arbeidsrechtadvocaten stellen arbeidsovereenkomsten voor u op, kunnen overeenkomsten beoordelen en de CAO uitleggen.
Moet de overeenkomst beëindigd worden, win dan snel informatie in bij Voorink Advocaten. De ervaring leert dat mensen, werknemers en werkgevers, vaak net een onderhandeling teveel zelf voeren voordat ze hulp zoeken en dat kan in uw nadeel zijn.
Wees er op tijd bij!
Hoe eerder u ons inschakelt, des te meer mogelijkheden zijn er om een procedure te voorkomen. Daarnaast kan in het arbeidsrecht conflictbemiddeling (bijvoorbeeld mediation) of een snelle buitengerechtelijke oplossing (arbitrage) uitkomst bieden.
Waar een gerechtelijke procedure niet te vermijden is, staat Voorink Advocaten voor uw belang als cliënt en zijn onze advocaten ervaren in het procesrecht. Een snelle, efficiënte en cliëntgerichte aanpak kenmerkt onze manier van werken, ook uit het oogpunt van kostenbeheersing.
Via specialistische opleidingen houden de advocaten hun kennis bij. Zij zijn aangesloten bij specialisatieverenigingen als de Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten Oost-Nederland en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland.
Arbeidsrecht advocaat in Zutphen
De advocaten van Voorink Advocaten hebben ruime ervaring en specialistische kennis in het arbeidsrecht. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij. Wilt u meer informatie of een verkennend gesprek? Bel, mail, of bezoek ons gratis spreekuur op elke tweede dinsdagavond van de maand voor een eerste, oriënterend gesprek.