Bijzonder beding in arbeidsovereenkomst
Bij het opnemen van een concurrentiebeding (eigenlijk het beding van non-concurrentie) in een arbeidsovereenkomst moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen en een werknemer moet meerderjarig zijn. Als een concurrentiebeding is overeengekomen staat het de werknemer die uit dienst is getreden niet vrij bij soortgelijke bedrijven als de vorige werkgever te gaan werken of een soortgelijk bedrijf voor zichzelf te beginnen.
Volgens het arbeidsrecht moet in het concurrentiebeding worden omschreven welke werkzaamheden er onder vallen. Met enige regelmaat wordt geprocedeerd over concurrentiebedingen. Een dergelijk beding beperkt een werknemer immers in zijn keuze om ergens aan de slag te gaan. Voor een werknemer kan het dus van belang zijn om het concurrentiebeding (gedeeltelijk) te vernietigen.
Voor meer informatie over arbeidsrecht kunt u contact opnemen met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Schriftelijk concurrentiebeding
Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen. Deze eis wordt gesteld omdat de wetgever van mening is dat een werknemer goed heeft nagedacht over het zetten van zijn handtekening onder een concurrentiebeding. Als zich een wijziging voordoet in het dienstverband dan kan het nodig zijn om een nieuw concurrentiebeding te sluiten. Dat nieuwe concurrentiebeding moet dan ook weer schriftelijk worden overeengekomen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als een werknemer voor een ander bedrijf in een concern gaat werken. Ook moet een nieuw concurrentiebeding worden overeengekomen als er sprake is van het inbrengen van een onderneming in een rechtspersoon (bijvoorbeeld een NV of BV). Tot slot moet een nieuw concurrentiebeding worden overeengekomen als de functie van de werknemer aanzienlijk wijzigt. Bijvoorbeeld in het geval van een promotie.
Schriftelijkheidsvereiste: arbeidsvoorwaardenregeling
In de meeste gevallen zal een concurrentiebeding zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst zelf. Maar een concurrentiebeding kan ook zijn opgenomen in een arbeidsvoorwaardenregeling of een cao. Ook dan is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Een werknemer moet dan wel schriftelijk akkoord zijn gegaan met de arbeidsvoorwaardenregeling. Dat kan door in de arbeidsovereenkomst of een begeleidende brief naar de arbeidsvoorwaardenregeling te verwijzen. Het is overigens nog wel noodzakelijk dat de werknemer de arbeidsovereenkomst of de begeleidende brief ondertekend en door die ondertekening akkoord gaat met de toepasselijkheid van de arbeidsvoorwaardenregeling.
Aantasten concurrentiebeding: belangenafweging
Als een concurrentiebeding is overeengekomen en de arbeidsovereenkomst is geëindigd dan kan het zijn dat de werknemer onredelijk wordt bezwaard door het beding. Voor een werknemer is het mogelijk het concurrentiebeding aan te tasten. Dat gebeurt door een gehele of gedeeltelijke vernietiging van het concurrentiebeding. Ook kan een rechter bepalen dat het concurrentiebeding wordt beperkt qua duur, regio of soort werkzaamheden. Een rechter zal altijd de belangen van de werknemer tegen de belangen van de werkgever afwegen. Als die belangenafweging in het voordeel van de werknemer uitvalt kan het concurrentiebeding worden aangetast. Een advocaat arbeidsrecht van Voorink Advocaten kan u hierover meer informatie geven.
Soort arbeidsovereenkomst: tijdelijk of vast
Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt gesloten is het lastiger om een rechtsgeldig concurrentiebeding te sluiten. Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst is alleen geldig als een werkgever gemotiveerd heeft opgenomen waarom dat beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Het motiveren van die belangen blijkt in de praktijk lastig te zijn.
Motiveren noodzaak concurrentiebeding
Bij het opnemen van een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst geldt een motiveringsplicht van de werkgever. Een werkgever moet motiveren om welke belangen het gaat en waarom die belangen het concurrentiebeding noodzakelijk maken. Als de motivering ontbreekt dan geldt het concurrentiebeding niet. Ook als er onvoldoende belang is geldt het concurrentiebeding niet (of slechts gedeeltelijk).
Verval concurrentiebeding bij verwijtbaar handelen werkgever
Als het einde van de arbeidsovereenkomst of het niet voortzetten daarvan geheel of grotendeels te wijten is aan de werkgever dan kan het zijn dat het concurrentiebeding vervalt. Het staat een werknemer vrij om bij een concurrent in dienst te treden of zelf concurrerende activiteiten te ontplooien. Er moet dan sprake zijn van een ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Een werkgever handelt ernstig verwijtbaar als hij discrimineert, een valse ontslaggrond opgeeft of als een werknemer arbeidsongeschikt is geworden door toedoen van de werkgever.
Advocaat concurrentiebeding
Het overeenkomen van een concurrentiebeding kan tot verschillende problemen leiden. Als de arbeidsovereenkomst eenmaal is geëindigd kan een beroep op het concurrentiebeding tot geschillen leiden. Als u vragen hebt over een concurrentiebeding neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Voorink Advocaten. Zij helpen u graag verder. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij.