Het beslissen om te gaan scheiden is vaak geen gemakkelijke stap. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Op het moment dat u en uw partner (of één van beiden) ervoor gekozen heeft om te scheiden komt er een hoop op u af. Er moeten veel dingen geregeld worden. Zo moeten afspraken gemaakt worden over de kinderen, de woning, de verdeling van spullen, partneralimentatie, kinderalimentatie, pensioen en eventuele schulden.
Scheiden is een emotioneel proces. Het is fijn om in dat proces begeleid te worden door een onafhankelijk persoon die met een neutrale blik advies kan geven. Voorink Advocaten kan u daarbij van dienst zijn. Kort gezegd hebt u de keuze om de scheiding samen te regelen met behulp van een scheidingsmediator of u kunt ervoor kiezen om allebei een eigen advocaat in de arm te nemen. Beide opties worden hieronder toegelicht.
Als u ondernemer bent en u zich zorgen maakt over de gevolgen van een echtscheiding voor uw onderneming kunnen wij u verder helpen. Voorink Advocaten beschikt over veel ervaring om scheidende ondernemers goed te adviseren en bij te staan. Wij werken daarbij nauw samen met accountants en fiscalisten en hebben zo een deskundige kijk op uw zakelijke belangen in de echtscheiding.
Voorink Advocaten is gespecialiseerd in personen- en familierecht. Hoewel personenrecht vaak een juridische puzzel is, werken wij resultaatgericht naar een oplossing toe. Wij kunnen vooraf voor u een inschatting proberen te maken van de totale kosten.
Voor meer informatie over personen- en familierecht kunt u contact opnemen met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Benodigde informatie voor een echtscheiding
De ene echtscheiding is de andere niet. Toch zijn er in iedere echtscheiding een aantal documenten die van belang zijn. Onderstaand treft u een overzicht van die documenten aan. Deze lijst is overigens niet uitputtend. Het kan zijn dat in uw situatie andere documenten benodigd zijn. Ook kan het zijn dat niet alle documenten in de onderstaande lijst van toepassing zijn. Om de situatie goed in kaart te kunnen brengen is het handig als u de volgende documenten verzameld (voor zover van toepassing):
- trouwboekje;
- aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaren;
- jaaropgaven van de laatste drie jaren, drie recente loonstroken/ uitkeringsspecificaties en een overzicht van de ontvangen toeslagen;
- een overzicht van de schulden, inclusief de onderliggende stukken zoals een kredietovereenkomst;
- voor de woning: de hypotheekakte of de huurovereenkomst;
- een overzicht va de bank-, spaar- en/of beleggingsrekeningen;
- verzekeringspolissen (ziektekosten, opstal, inboedel, auto, AOV, etc);
- informatie over uw pensioen. U kunt via mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht raadplegen;
- als u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd: de akte van huwelijkse voorwaarden;
- een overzicht van de ontvangen erfenissen/schenkingen;
- eventuele andere relevante financiële informatie.
Echtscheiding en alimentatie
Wie gaat scheiden weet vaak niet wat hem of haar overkomt. U hebt ineens een advocaat nodig. Wij bieden u houvast en brengen in kaart wat geregeld moet worden. We stellen met u een plan op voor de financiële afwikkeling en bekijken wat u daarin eventueel zelf kunt doen. Ook voor kwesties met betrekking tot (partner- en kinder)alimentatie.
Omgang
Wie zorgt voor de kinderen na de echtscheiding? Kan een omgangsregeling herzien worden? En wat als een van beide ouders de omgangsregeling niet nakomt? Het is niet altijd makkelijk om tot een goede regeling te komen. Er kunnen allerlei praktische (on)mogelijkheden mee spelen zoals uw werktijden en de schooltijden, de afstand tot school, de woonafstand tussen u en uw ex-partner. Het is daarom raadzaam om tijdig een advocaat echtscheiding met u mee te laten denken.
Ouderschapsplan
Als u gaat scheiden, moet de dagelijkse zorg voor de kinderen worden vastgelegd in een ‘ouderschapsplan’. Het verdelen van de zorg- en opvoedingstaken kan lastig zijn. Graag helpen wij u daarbij. Voor het downloaden van een ouderschapsplan kunt u hier terecht.
Klik hier om het ouderschapsplan te downloaden.
Gezagskwesties en vervangende toestemming
Zijn er na de scheiding afspraken over de kinderen gemaakt, maar is de situatie ondertussen veranderd? Na de scheiding kunnen problemen ontstaan over bepaalde gezagskwesties met betrekking tot de kinderen, zoals de wijziging van het hoofdverblijf van de kinderen of de inschrijving voor school. Zijn er geschillen over het gezag over de kinderen, dan kan de rechtbank om vervangende toestemming worden gevraagd. Ook hierin kunnen wij u begeleiden.
Stiefplan
Gaat u samenwonen met een nieuwe partner met kinderen dan is het zinvol om te onderzoeken wat de juridische consequenties hiervan zijn voor het ouderschapsplan. Om uw nieuwe gezin succesvol samen te voegen kan het helpen een stiefplan in te vullen.
Scheiden met behulp van een eigen advocaat
Mocht mediation voor u geen optie zijn, bijvoorbeeld omdat uw partner daar niet aan wil meewerken, dan kunt u ervoor kiezen om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Het verschil met mediation zit hem er met name in dat een advocaat voor uw belangen opkomt, terwijl een mediator neutraal is. Een advocaat onderhandelt met de advocaat van uw partner over de verschillende onderwerpen, zoals een omgangsregeling, alimentatie en de verdeling van spullen.
Het is belangrijk dat u een goede klik hebt met de advocaat die u bijstaat in de echtscheiding. Voorink Advocaten biedt de mogelijkheid aan om gratis kennis te maken zodat wij kunnen uitleggen wat wij voor u kunnen betekenen. Mocht u prijs stellen op zo’n kennismaking dan kunt u zich aanmelden voor ons gratis spreekuur.
U kunt zich voor het eerste gesprek voorbereiden. Zet voor uzelf op een rij wat uw wensen zijn, wat uw verwachtingen zijn en of u dat kunt vertalen in concrete plannen. Mocht u dat niet lukken dan is dat uiteraard niet erg. Tezamen met één van onze advocaten loodsen wij u door het gehele proces. Wij zorgen ervoor dat uw belangen worden behartigd en dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen
Scheiden met behulp van een mediator
Als u op een constructieve manier een oplossing wil vinden voor uw conflict, kan mediation een uitkomst bieden. Onder begeleiding van een mediator gaat u dan op zoek naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke oplossing. Er zijn vaak meerdere oplossingen mogelijk dan aanvankelijk gedacht. In gesprekken met de ander wordt vaak aangelopen tegen dezelfde patronen. Een mediator kan u helpen deze inzichtelijk te maken en hierdoor boven uzelf uit te stijgen met als gevolg dat er ruimte ontstaat voor alternatieven.
Er zijn meerdere voordelen voor het gezamenlijk oplossen van het geschil. Dit gaat vaak sneller. Het is daarmee goedkoper. U blijft de baas over de resultaten en u kunt maatwerk afspreken, terwijl een procedure er veelal toe leidt dat de strijd verhardt. Bovendien zijn er geen winnaars en verliezers, waardoor de houdbaarheid van de gemaakte afspraken veel groter is dan wanneer de rechtbank een knoop doorhakt.
Juist ook voor ondernemers kan mediation een uitstekend – en vaak ook goedkoper – alternatief zijn voor het oplossen van problemen rond de echtscheiding en boedelverdeling. Wij boekten daarin al vaak goede resultaten tot tevredenheid van alle gezinsleden die belang hebben bij rechtvaardige oplossingen.
Mocht u twijfelen of u de zaak door bemiddeling wilt oplossen, dan kunt u het altijd proberen. De gang naar de rechtbank kan altijd nog en deze is vaak te voorkomen. Het slagingspercentage van bemiddelingen op ons kantoor is bijzonder groot (meer dan 90%). Neem contact met ons op voor gratis informatie.
Second opinion
Een scheiding brengt onzekerheid met zich mee. Hoe ziet mijn toekomst er uit? Wat heb ik straks te besteden? En worden mijn belangen wel voldoende behartigd? Soms kan het helpen als u een gespecialiseerde advocaat van Voorink Advocaten laat kijken naar uw rechtspositie. Door een andere advocaat met een frisse blik naar uw casus te laten kijken (op tegenspraak of in de mediation) kunt u wellicht tips krijgen om op een constructieve manier verder te gaan. Of de zaak op een andere manier te laten aanpakken. Bij twijfel is het geen overbodige luxe om hiervoor advies te vragen. U hoeft dit niet mee te delen aan uw ex-partner noch aan de advocaat of mediator. Soms hebt u dit even nodig om te kijken of u nog wel op het juiste spoor zit.
Speciaal uurtarief
Hoewel personen- en familierecht vaak een juridisch ingewikkelde puzzel kan opleveren, werken wij resultaatgericht met u naar een oplossing toe. Voor personen- en familierechtzaken (inclusief mediation) hanteren wij een speciaal uurtarief. Wij kunnen vooraf een globale inschatting voor u maken van de totale kosten.
Contact en gratis spreekuur
Wilt u meer informatie of een verkennend gesprek? Bel, mail, of bezoek ons gratis spreekuur op elke tweede dinsdagavond van de maand voor een eerste, oriënterend gesprek.