Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij aan een werknemer een voorstel gedaan wordt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Zo kan er sprake zijn van een verstoorde arbeidsverhouding, kan iemand worden aangesproken op zijn functioneren of zijn er andere omstandigheden waardoor de werkgever de wens heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Het omgekeerde kan ook het geval zijn. Door privégebeurtenissen, de relatie met de werkgever of andere omstandigheden kan een werknemer de wens hebben om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Meestal wordt in deze gevallen de arbeidsovereenkomst beëindigd door middel van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. Dit wordt een beëindiging met wederzijds goedvinden genoemd. Een vereiste voor een dergelijke beëindiging is dat zowel werkgever en werknemer het eens zijn met de afspraken die worden gemaakt over de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt, de financiële afspraken en andere afspraken (bijvoorbeeld het afstand doen van een concurrentiebeding, de geheimhouding, het inleveren van bedrijfseigendommen of het verstrekken van een referentie).
Voorink Advocaten kan u adviseren bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst. Hieronder zal een korte toelichting worden gegeven over de werkzaamheden die in dat kader verricht kunnen worden en (niet onbelangrijk) de kosten die dat met zich meebrengt.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Hoe gaat het controleren van een vaststellingsovereenkomst in zijn werk?
Op het moment dat aan u een vaststellingsovereenkomst is aangeboden of in het geval uw werkgever kenbaar heeft gemaakt te willen komen tot een beëindiging van het dienstverband dan is de eerste stap dat u contact met ons opneemt. Dat kan door het invullen van het contactformulier op deze website, maar u kunt uiteraard ook de telefoon oppakken en vragen naar één van de bovenstaande arbeidsrechtjuristen.
Wij proberen altijd op een zo kort mogelijke termijn een afspraak met u in te plannen (soms kan dat op dezelfde dag). De ervaring leert dat snelheid geboden is en zowel de werkgever als de werknemer niet al te lang in onzekerheid willen zitten.
Tijdens het eerste gesprek worden uw wensen en de verschillende mogelijkheden doorgenomen. Aan de hand van de wensen en mogelijkheden maken wij een plan van aanpak. Soms kan direct tot ondertekening van de vaststellingsovereenkomst worden overgegaan, maar vaker moeten er enkele punten worden gewijzigd of aangevuld. Mochten er punten gewijzigd moeten worden dan kunnen wij het volledige traject voor u verzorgen.
Van belang is dat u een goede klik hebt met de advocaat of jurist die u bijstaat. Het beëindigen van een dienstverband is vaak een stressvolle en ingrijpende gebeurtenis. Dat is een belangrijke reden om u te laten bijstaan door iemand in wie u vertrouwen hebt zodat u uw zorgen enigszins uit handen kunt geven.
Het eerste gesprek is bij ons altijd kosteloos. Aan de hand van het gesprek kunt u beoordelen of er een klik is tussen u en één van onze arbeidsrechtspecialisten. Pas nadat u aan ons de opdracht hebt gegeven om u van advies en rechtsbijstand te voorzien worden er kosten in rekening gebracht (welke kosten vaak door uw werkgever betaald worden, zie hieronder).
Kosten checken vaststellingsovereenkomst
Wat zijn de kosten van het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de werkzaamheden die moeten worden verricht en de complexiteit van de kwestie. Een voordeel is dat Voorink Advocaten zeer veel ervaring heeft bij het controleren van vaststellingsovereenkomsten. Dit brengt met zich mee dat de werkzaamheden over het algemeen beperkt blijven en daarmee de kosten ook gereduceerd worden.
Uitgangspunt bij de kosten is dat de werkgever de juridische kosten vergoedt. Een werknemer is in dat geval geen kosten verschuldigd voor juridische bijstand.
Om onzekerheid te voorkomen wordt in bijna alle gevallen een vaste prijsafspraak gemaakt voor het controleren van een vaststellingsovereenkomst. Meestal gaat het om een bedrag van circa € 600,- tot € 900,- (inclusief btw en kantoorkosten).
Tijdens een eerste gesprek kunnen wij de mogelijkheden en kosten bespreken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos.
Advocaat checken vaststellingsovereenkomst
Heeft uw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Of wilt u juist een vaststellingsovereenkomst aan uw werknemer aanbieden? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Voorink Advocaten. Zij helpen u graag verder. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij.