Als een relatiebeding is overeengekomen dan wordt het de werknemer die uit dienst treed verboden om in contact te treden met klanten en relaties van de vorige werkgever. Een relatiebeding is een specifieke vorm van een concurrentiebeding.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Wat staat er in een relatiebeding?
Omdat een relatiebeding vormvrij is komt het in verschillende gedaanten voor. Zo kan het algemeen zijn omschreven, maar ook kunnen specifieke klanten of relaties worden omschreven waarmee de werknemer geen contact mag hebben na het eindigen van de arbeidsovereenkomst. Als een arbeidsovereenkomst is geëindigd kan het verstandig zijn om een lijst van relaties te maken waarmee de werknemer geen contact mag hebben. Dit voorkomt onduidelijkheid en geschillen
Dat een relatiebeding verstrekkende gevolgen kan hebben blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter te Arnhem. Deze rechter oordeelde dat een werknemer zijn relatiebeding had overtreden door het toevoegen van een relatie van zijn vorige werkgever aan zijn Linkedin-netwerk. Door het overtreden van het relatiebeding is de werknemer een boete van € 10.000,- verschuldigd. Een soortgelijke uitspraak is door een andere voorzieningenrechter (betreffende een andere werknemer) gedaan voor het voeren van een gesprek op Twitter. Deze werknemer was een boete van € 5.000,- verschuldigd.
Om onduidelijkheid en potentiële geschillen te voorkomen is het raadzaam om contact op te nemen met één van de specialisten arbeidsrecht van Voorink Advocaten.
Relatiebeding vaak beperkt in duur
Bijna altijd wordt een relatiebeding beperkt in duur. Vaak wordt een periode van één of twee jaar (na het einde van de arbeidsovereenkomst) overeengekomen waarin het relatiebeding zijn werking behoudt. Ook wordt bijna altijd een boete opgenomen voor het overtreden van een concurrentiebeding. Voor een werknemer bestaat de mogelijkheid om aan een rechter te vragen de duur van een relatiebeding of de contractuele boete te matigen.
Tijdelijke arbeidsovereenkomst en relatiebeding
Het opnemen van een relatiebeding is geen sinecure. Voor het opnemen van een relatiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst geldt een motiveringsplicht voor de werkgever. Een werkgever moet motiveren waarom het opnemen van het relatiebeding noodzakelijk is vanwege dienst- of bedrijfsbelangen.
Motiveringsplicht werkgever voor relatiebeding
De motiveringsplicht bestaat eruit dat een werkgever moet aangeven om welke belangen het gaat en waarom die belangen het noodzakelijk maken om een relatiebeding op te nemen. Dit betreft alleen het overeenkomen van een relatiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomst. In de rechtspraak wordt een relatiebeding vaak vernietigd vanwege het niet voldoen aan deze motiveringsplicht. Als de motivering in een tijdelijke arbeidsovereenkomst ontbreekt dan geldt het relatiebeding niet.
Verval relatiebeding: ernstig verwijtbaar handelen werkgever
Als de arbeidsovereenkomst eindigt (of niet wordt voortgezet) door een ernstig verwijtbare handeling van de werkgever dan vervalt het relatiebeding. Een werkgever handelt ernstig verwijtbaar als hij discrimineert, een valse ontslaggrond opgeeft of als een werknemer arbeidsongeschikt is geworden door toedoen van de werkgever.
Advocaat relatiebeding
Het overeenkomen van een relatiebeding kan tot verschillende problemen leiden. Als de arbeidsovereenkomst eenmaal is geëindigd kan een beroep op het relatiebeding tot geschillen leiden. Als u vragen hebt over een relatiebeding neem dan vrijblijvend contact op met één van de specialisten van Voorink Advocaten. Zij helpen u graag verder. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij.