Als de arbeidsovereenkomst eenmaal rechtsgeldig is geëindigd:
- doordat de overeengekomen bepaalde tijd is verstreken en de overeenkomst niet is voortgezet of;
- door beëindiging tijdens de proeftijd of;
- door opzegging na verkregen toestemming en met in achtneming van de opzegtermijn of;
- door ontslag op staande voet of;
- door ontbinding door de rechter;
- vanwege bedrijfseconomische redenen;
- door een beëindiging met wederzijds goedvinden;
zal de arbeidsovereenkomst financieel moeten worden afgewikkeld.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Salaris
Uiteraard moet het salaris tot de einddatum worden doorbetaald.
Vakantiebijslag
De vakantiebijslag die na de laatste uitbetaling van de vakantiebijslag (meestal in de maand mei) is opgebouwd, dient in een keer te worden uitbetaald per einddatum.
Vakantie-/verlofdagen
De waarde van de opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen (en dat geldt meestal ook voor adv-, atv-, verlof- en snipperdagen) moet worden uitbetaald. De waarde van zo’n dag wordt berekend naar 1/21,7 x het bruto maandsalaris. Over deze uitbetaling is ook vakantiebijslag verschuldigd.
Pensioen
Soms is er sprake van een bedrijfsspaarregeling die tot uitbetaling moet komen. De pensioenvoorziening dient per einddatum volledig te zijn af-gefinancierd.
De bovengenoemde financiële afwikkelingen zijn wettelijk voorgeschreven en staat dus geheel los van eventuele verdere verplichtingen, zoals een overeengekomen of opgelegde beëindigingsvergoeding, een afvloeiingsregeling, o.i.d.
Transitievergoeding
Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever bovendien altijd verplicht om bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst die (in het totaal) twee jaar of langer heeft geduurd en die op initiatief van de werkgever niet wordt voortgezet of wordt opgezegd of ontbonden, een transitievergoeding te betalen. De vergoeding kent een eigen formule (die een relevant lagere uitkomst geeft dan de tot 1 juli 2015 bestaande Kantonrechtersformule) en eigen uitzonderingen en tijdelijke regelingen voor werknemers ouder dan 50 jaar.
De berekening van de transitievergoeding is door die uitzonderingen niet eenvoudig. Uw advocaat kan u informeren en de berekening voor u maken.
Invordering: wordt de transitievergoeding niet tijdig betaald, dan kan deze binnen drie maanden na de einddatum via de rechter worden ingevorderd; daarna niet meer!
Additionele vergoeding
Onder omstandigheden kan naast de transitievergoeding ook nog en additionele billijkheidsvergoeding worden toegekend. Dat is met name in gevallen waarin een van partijen ernstig verwijtbaar heeft gehandeld t.o.v. de andere partij.
Aanzeggingsboete
Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever verplicht om werknemers, werkzaam op een arbeidsovereenkomst voor de bepaalde tijd van zes maanden of langer die op een vast bepaalde datum (van rechtswege) eindigt tenminste één maand voor de einddatum:
- óf aan te zeggen dat de overeenkomst niet wordt voortgezet;
- óf aan te zeggen dat de overeenkomst wordt voortgezet;
- en onder welke voorwaarden.
Wordt niet tijdig aangezegd, dan verbeurt de werkgever een boete van ten hoogste één maandsalaris (of zoveel minder als hij korter dan een maand tevoren heeft aangezegd). Ook als de werkgever de arbeidsovereenkomst wel wil voortzetten maar dat niet tijdig aanzegt of als de werkgever onder minder gunstige voorwaarden wil voortzetten en de werknemer deze niet accepteert is de aanzeggingsboete verschuldigd.
Invordering: bij niet betaling kan deze boete moet binnen twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst bij de rechter worden ingevorderd; daarna kan dat niet meer!
Als de overeenkomst wordt voortgezet zonder dat nieuwe voorwaarden worden genoemd, blijven de oude voorwaarden van toepassing.
Werkloosheid(suitkering)
Voor de werknemer kan na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een periode van werkloosheid aanbreken.
Wil de werknemer aansprak maken op een uitkering krachtens de Werkloosheidswet (WW), dan zal zo spoedig als mogelijk is inschrijving als werkzoekende bij UWV dienen plaats te vinden. Aansluitend kan dan aldaar een uitkering worden aangevraagd. Een en ander kan via het internet plaatsvinden (www.uwv.nl).
De hoogte van de uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% en daarna 70% van het laatst verdiende salaris, doch met als maximum 75 resp. 70% van het maximum dagloon. De duur van de uitkering (op 1 januari 2016 nog maximaal 38 maanden) wordt vanaf dat moment stapsgewijs verkort naar 24 maanden, behoudens eventuele verlenging op grond van een toepasselijke CAO. Vanaf 1 juli 2015 wordt al na een periode van zes maanden ieder mogelijk door de werkzoekende te verrichten werk als “passend” beschouwd.