Advocaat faillissementsrecht
Als u een advocaat zoekt die gespecialiseerd en ervaren is op het gebied van faillissementsrecht (ook wel insolventierecht genoemd) dan bent u bij Voorink Advocaten te Zutphen aan het juiste adres. Onze faillissementsrechtspecialisten worden met enige regelmaat aangesteld als curator in een faillissement of als bewindvoerder bij een surseance van betaling. Voorink Advocaten beschikt dus over zeer ruime ervaring op dit gebied.
Voor meer informatie over faillissementsrecht kunt u contact opnemen met:
Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advies/hulp bij faillissementsaanvraag
Verkeert uw onderneming in zwaar weer? Of hebt u al verschillende dingen geprobeerd om tot inning van een vordering over te gaan, maar heeft dat niet geleid tot een volledige incasso? Dan is het aanvragen van een faillissement soms nog de enige mogelijkheid. Als u advies of hulp nodig hebt bij het aanvragen van een faillissement dan bent u bij Voorink Advocaten aan het juiste adres. Wij beoordelen voor u of de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet en dienen de aanvraag bij de rechtbank in. Ook treden wij regelmatig als procureur op voor de behandeling van een faillissementsaanvraag die door een advocatenkantoor buiten ons arrondissement is ingediend.
Surseance van betaling
In bepaalde gevallen kan een faillissement voorkomen worden door een surseance van betaling aan te vragen. Uiteraard gaat het dan ook om ondernemingen die te maken hebben met liquiditeitsproblemen. Als een surseance wordt toegewezen dan kan een onderneming niet gedwongen worden om sommige vorderingen te voldoen. Dit geeft ruimte om een regeling te treffen met crediteuren. Het aanvragen van een surseance moet door een advocaat gebeuren. Nadat een surseance wordt toegewezen zal de rechtbank een bewindvoerder benoemen. Voor een onderneming in betalingsproblemen is het zaak om, tezamen met de bewindvoerder, de levensvatbaarheid van de onderneming te onderzoeken. Het is dan nuttig om, voorafgaand aan het aanvragen van de surseance, de nodige informatie te verzamelen en een reddingsplan te maken die aan de bewindvoerder kan worden voorgelegd. Voorink Advocaten te Zutphen kan u daarbij helpen.
Help! Mijn faillissement is aangevraagd!
Als uw faillissement is aangevraagd wil dat niet per definitie zeggen dat de rechtbank uiteindelijk tot faillietverklaring zal overgaan. Vaak wordt een faillissementsaanvraag gebruikt als drukmiddel om tot inning van een vordering over te gaan. Ook wordt u in de gelegenheid gesteld om verweer te voeren tegen de faillissementsaanvraag. Pas als aan alle vereisten is voldaan en er geen regeling getroffen is of kan worden met de crediteur zal de rechtbank overgaan tot het uitspreken van het faillissement.
Aangezien dit traject de nodige obstakels en valkuilen kent is het van groot belang dat u professionele bijstand krijgt van een ervaren advocaat. Bij dit traject kan Voorink Advocaten u van dienst zijn. Bijvoorbeeld om een faillissement te voorkomen. Maar ook, als het faillissement wordt uitgesproken, om met de curator te overleggen en de mogelijkheden van hoger beroep of verzet te evalueren. De termijnen voor het instellen van hoger beroep en verzet zijn zeer kort (8 of 14 dagen). Het is dus zaak om direct in actie te komen.
Hoe gaat een faillissement in zijn werking?
Als een faillissement is uitgesproken stelt de rechtbank een curator aan. De curator handelt in het belang van de crediteuren van de onderneming. Als eerste zal de curator proberen om de aanwezige activa te verkopen, zal hij het personeel ontslaan en eventuele huurovereenkomsten opzeggen. Primair is de taak van de curator om tot liquidatie van de onderneming over te gaan. Dat kan betekenen dat de activa (voorraad/inventaris) wordt geveild of dat er een doorstart plaatsvindt. Het faillissement kan op een aantal manieren eindigen, namelijk vanwege de toestand van de boedel, vanwege een vereenvoudigde afwikkeling, vanwege omzetting van het faillissement in de wettelijke schuldsaneringsregeling, door de homologatie van een crediteurenakkoord of vanwege het verbindend worden van de uitdelingslijst.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Een belangrijke taak van de curator is het uitvoeren van een rechtmatigheidsonderzoek. Dit is een standaard onderdeel in een faillissement. In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor deze taak van de curator. De curator dient te onderzoeken of het bestuur aansprakelijk is vanwege (bijvoorbeeld) het voeren van wanbeleid. Als de curator oordeelt dat sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid dan kan de curator het bestuur (privé) aansprakelijk stellen voor alle schulden van de onderneming. Ook onderzoekt de curator of sprake is van paulianeuze handelingen. Dit zijn -kort gezegd- handelingen waardoor goederen (geld, inventaris, voorraad) kort vóór het faillissement onrechtmatig onttrokken zijn aan de onderneming waardoor crediteuren zijn benadeeld.
Faillissementsrecht advocaten in Zutphen
Voorink Advocaten kan u van dienst zijn bij het aanvragen van uw eigen faillissement of het faillissement van één van uw debiteuren. Daarnaast kunnen wij advies en begeleiding bieden bij het faillissementstraject. In overleg bespreken wij de beste aanpak en strategie zodat eventuele problemen voorkomen worden. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie hierover.