Ontslag gaat direct in: geen opzegtermijn
Natuurlijk kan zich een situatie voordoen die maakt dat de arbeidsovereenkomst geen minuut langer meer mag duren en dus met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd; denk aan een ongeoorloofde greep in de kas, diefstal van bedrijfseigendommen, een mishandeling op het werk, of het niet voldoen e.d. aan en redelijke opdracht. In zo’n geval kan de arbeidsovereenkomst zonder inachtneming van formaliteiten en zonder dat de ontslagbeschermingsmaatregelen van toepassing zijn worden opgezegd. Door een ontslag op staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst dus met onmiddellijke ingang. Er geldt geen opzegtermijn. Ook hoeft het salaris vanaf het moment dat het ontslag op staande voet is verleend niet meer te worden betaald.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Dringende reden voor ontslag
Maar: is de ontslagreden werkelijk zo dringend dat alle ontslagbescherming terzijde mag worden gesteld? Dat hangt van zoveel factoren af, dat geen pasklaar antwoord kan worden gegeven: soms wel, meestal niet!
De werkgever dient dit uiterste middel dan ook met grote terughoudendheid te hanteren. Niet alleen worden er zeer strenge eisen aan een ontslag op staande voet gesteld, maar bovendien zal zo’n ontslag bijna altijd tot procedures leiden: àls er immers en dringende reden was, zal de uitkeringsinstantie UWV geen WW-uitkering toekennen. Gevolg: de werknemer is welhaast gedwongen om de rechter te laten beoordelen of het ontslag op staande voet, alle omstandigheden van het geval in aanmerking genomen, wel terecht is gegeven.
Als de rechter van oordeel is dat de gegeven reden niet dringend was, of de reden wel dringend maar het ontslag niet onverwijld gegeven, of de overige omstandigheden van het geval aan een onmiddellijke beëindiging in de weg staan, dan verklaart hij het ontslag nietig. De loonbetalingsverplichtingen lopen dan gewoon door (met wettelijke rente en wettelijke verhoging), de werknemer zal tewerkstelling proberen af te dwingen op straffe van een dwangsom, kortom de situatie wordt er niet beter op.
De kans dat de rechter een ontslag op staande voet terecht gegeven acht, is vele malen kleiner dan het oordeel dat het ontslag nietig is. Bovendien staat tegen de beslissing van de rechter hoger beroep en cassatie open, zodat het lang kan duren voordat er definitieve duidelijkheid is.
Geef (of neem) dus nooit ontslag op staande voet zonder eerst een advocaat te hebben geraadpleegd. Een kort telefoontje met de belangrijkste gegevens kan een jarenlange rechtsstrijd voorkomen!
Bekend maken ontslag op staande voet: ontslagbrief
Een vereiste voor een geldig ontslag op staande voet is dat het ontslag onverwijld wordt medegedeeld aan de werknemer. Dit gebeurt vaak door middel van een ontslagbrief. De achtergrond bij dit vereiste is dat het voor een werknemer direct duidelijk moet zijn op grond van welke handeling of nalaten het ontslag op staande voet wordt verleend. In de ontslagbrief moeten de redenen van het ontslag dan ook worden medegedeeld. Het is belangrijk dat deze brief goed wordt geformuleerd. Als een werknemer naar de rechter stapt om het ontslag op staande voet aan te vechten is de ontslagbrief leidend voor hetgeen de werkgever moet bewijzen. Een rechter kan het ontslag terugdraaien, of aan de werknemer een vergoeding toekennen, als blijkt dat het ontslag onterecht is geweest (of de werkgever niet slaagt in zijn bewijs).
Advocaat ontslag op staande voet
Om een arbeidsovereenkomst (zonder ontslag op staande voet) toch op korte termijn te laten eindigen is het dan ook (veel) beter om een andere manier van beëindiging te kiezen, met name de beëindiging met wederzijds goedvinden, of ontbinding als daar een goede grond voor is. De specialisten arbeidsrecht van Voorink Advocaten kunnen u hierbij van dienst zijn. neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.