Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om een kantoorgebouw in gebruik te nemen of te gebruiken zonder energielabel C, aldus artikel 5.11 lid 1 van het Bouwbesluit 2012.
Geldt het verbod voor ieder kantoorgebouw?
Nee, de verplichting is niet van toepassing, aldus artikel 5.11:
- op een kantoorgebouw met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties kleiner dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt.
- op een kantoorgebouw als de totale gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het kantoorgebouw of in het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt kleiner is dan 100 m².
- op een kantoorgebouw dat behoort tot een categorie als bedoeld in artikel 2.2 van het Besluit energieprestatie gebouwen.
De categorieën die in artikel 2.2 van het Besluit energieprestatie gebouwen zijn genoemd en waarvoor dus niet de verplichting van energielabel C per 1 januari 2023 geldt zijn:
- gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen;
- rijksmonumenten als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet, monumenten waarvoor het ontwerpbesluit, bedoeld in artikel 3.2, vierde lid, van de Erfgoedwet, ter inzage is gelegd, vanaf de dag van die ter inzagelegging tot het moment van inschrijving in het rijksmonumentenregister, bedoeld in artikel 1.1 van die wet, of het moment waarop vaststaat dat het monument niet wordt ingeschreven in dat register, krachtens een provinciale of gemeentelijke verordening aangewezen monumenten en monumenten waarop, voordat zij zijn aangewezen, een zodanige verordening van overeenkomstige toepassing is;
- gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten;
- gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden, en die een lage energiebehoefte hebben;
- gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt;
- voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik;
- alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 en
- gebouwen die bij minnelijke overeenkomst als bedoeld in artikel 17 van de Onteigeningswet worden verkregen en, met het oog op de uitvoering van het werk waarmee die verkrijging verband houdt, zullen worden gesloopt.
Wat zijn de gevolgen?
In een volgende Blog zal ik ingaan op de gevolgen indien uw kantoorgebouw onder deze verplichting valt en er geen sprake is van energielabel C.
Wat betekent het voor een verhuurder indien het door hem verhuurde kantoor niet op 1 januari 2023 energielabel C heeft? Moet hij aanpassingen plegen? Kan de huurder dat eisen?
Wat betekent het voor een huurder indien het door hem gehuurde kantoor op 1 januari 2023 niet energielabel C heeft? Moet hij aanpassingen plegen? Moet hij aanpassingen door de verhuurder dulden?
Kan het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente vanaf 1 januari 2023 handhavend optreden tegen de huurder? Of tegen de verhuurder? Kan B&W maatregelen opleggen? Of het kantoorpand sluiten?
Advocaat bestuursrecht
Heeft u vragen op het gebied van huurrecht of bestuursrecht? Neemt u dan contact op met de sectie Bestuursrecht & Overheid of de sectie huurrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.