In de rechtspraktijk gebeurt het veelvuldig dat de ene (ex-)partner een kort geding tegen de andere (ex-)partner start tot medewerking aan verkoop van de voormalige echtelijke woning. Niet altijd verlopen deze procedure goed. De Voorzieningenrechter mag immers geen declaratoir of constitutief vonnis wijzen (een rechtstoestand vaststellen of een rechtstoestand scheppen, wijzigen of beëindigen). Welke mogelijkheid heeft de Voorzieningenrechter wel?
Bij arrest van 13 november 2018 heeft het Gerechtshof Den Haag bepaald dat de beslissing van de Voorzieningenrechter om de vrouw te veroordelen haar onvoorwaardelijke en onherroepelijke medewerking te verlenen teneinde de woning zo spoedig mogelijk te verkopen een verdelingshandeling is. Gezien het kader van een kortgedingprocedure, zijnde het treffen van een ordemaatregel, leent volgens het hof deze procedure zich er in beginsel niet voor dat de voorzieningenrechter een wijze van verdeling gelast.
Bij arrest van 15 juni 2021 heeft het Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden geoordeeld dat een veroordeling tot medewerking verkoop mogelijk is in kort geding. Er is volgens het hof sprake van een condemnatoir vonnis nu de Voorzieningenrechter enkel heeft bepaalt wat partijen zelf nog moeten doen. De Voorzieningenrechter heeft geen definitief einde gemaakt aan de verdeling van de woning.
De rechter speelt alleen een rol bij de verdeling als het de deelgenoten zelf niet lukt. In dat geval kan de rechter de wijze van verdeling gelasten of de verdeling zelf vaststellen. In het eerste geval verdelen de deelgenoten zelf, maar wel op de wijze die de rechter gelast. De rechter geeft alleen de spelregels voor die verdeling. In het tweede geval zijn het niet de deelgenoten die verdelen, maar de rechter. De vaststelling van de verdeling door de rechter komt in plaats van de verdeling door de deelgenoten. Zij hoeven dus niet meer te verdelen, dat is al gebeurd. Als de rechter de wijze van verdeling gelast is het vonnis van de rechter een condemnatoir vonnis. In het geval de rechter de wijze van verdeling vaststelt is het een constitutief vonnis.
Met deze laatste uitspraak kan een veroordeling tot medewerking verkoop woning in kort geding wel. Wij zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in de rechtspraak.
Advocaat familierecht
Heeft u vragen over de verdeling van een woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor vragen en meer informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.