Vanaf 2004 bestaat het recht op een rookvrije werkplek. Sinds 2004 bestaat er een uitzondering die het mogelijk maakt om in speciaal daarvoor bestemde rookruimtes te roken (ook al bevond die rookruimte zich op het bedrijfsterrein). De overweging voor deze uitzondering is dat rokers de gelegenheid wordt geboden om te roken, terwijl de overlast tot een minimum beperkt blijft. In de afgelopen jaren is de wijze waarop over rokers wordt gedacht veranderd. Zo is in het Preventieakkoord de doelstelling opgenomen om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Onderdeel van het Preventieakkoord is ook dat er meer rook- en tabakvrije omgevingen moeten komen. Indien rookruimtes worden toegestaan dan wordt roken gefaciliteerd en wordt uitgedragen dat roken gewoon is, zo is de gedachte. Dat staat haaks op de doelstellingen die in het Preventieakkoord zijn afgesproken.
Vanaf 1 januari 2022 komt er een verbod om in werkruimtes te roken. Het verbod geldt voor alle ruimtes waar in gewerkt wordt. Dus zowel voor de gebouwen als voor andere werkplekken (zoals voertuigen, daaronder vallen ook leaseauto’s en vrachtwagens). Het verbod geldt ook voor het roken buiten (op het bedrijfsterrein) en in speciaal daarvoor ingerichte rookruimtes. Daarnaast geldt het verbod voor de horeca, schoolterreinen en openbare gebouwen (zoals ziekenhuizen, concertzalen en luchthavens).
Het rookverbod wordt ingevoerd door de Tabaks- en rookwarenbesluit aan te passen.
Verplichting werkgever om voor rookvrije werkplek te zorgen
Een werkgever wordt verplicht om het verbod in te stellen, aan te duiden en te handhaven. Van een werkgever wordt dus een actieve bijdrage gevraagd om ervoor te zorgen dat er een rookvrije werkplek is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving van deze verplichtingen. Als een werkgever zich niet aan deze verplichtingen houdt dan kan een boete van € 600,- tot € 4.500,- worden opgelegd. Aan werknemers kunnen geen boetes worden opgelegd.
Verbod geldt niet voor privéruimtes
Het verbod om rookruimtes te hebben op de werkvloer geldt niet voor privéruimtes. Indien er sprake is van een bedrijfswoning of van een privéauto waar onder werktijd mee gereden wordt dan kan in die ruimtes dus wel gerookt worden.
Advocaat arbeidsrecht
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.