Bij een echtscheiding moet er vaak ook een woning worden verdeeld. De huidige markt maakt dat hier nogal eens een discussie over ontstaat. Uitgangspunt is namelijk dat bij de bepaling van de waarde van de woning wordt uitgegaan van de waarde ten tijde van de feitelijke verdeling. Bij de verdeling van een woning wordt vaak een taxatierapport opgesteld. Met de huidige markt is de kans groot dat de verkoopprijs van de woning de taxatiewaarde zal overstijgen. Overbieden is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. De discussie die vaak ontstaat is of de woning moet worden toegewezen aan één van de ex-partners tegen taxatiewaarde ofdat de woning moet worden verkocht.
Om die reden wordt er de laatste tijd meer gebruik gemaakt van een anti-speculatiebeding, inhoudende dat in het geval de ex-partner binnen een x-aantal jaren na levering van de woning voor de overeengekomen prijs, de woning verkoopt tegen een hogere prijs de andere partner voor een bepaald percentage zal meedelen in de meerwaarde. Maar is dit nu redelijk en billijk? Wat redelijk en billijk is, is afhankelijk van alle feiten en omstandigheden.
Recent heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat:
“er een gerede kans is dat de woning van partijen bij verkoop aan een derde thans aanzienlijk meer zal opbrengen dan de taxatiewaarde (…). De toedeling van de woning aan de vrouw tegen een waarde van (…) geschiedt naar het oordeel van de rechtbank tegen een waarde die lager is dan de actuele waarde in het vrije economische verkeer, waarin overbieden tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is. (…). Gezien deze situatie is de rechtbank van oordeel dat het redelijk en billijk is om het door de man verzochte anti-speculatiebeding met een looptijd van 5 jaar te verbinden aan de toedeling van de woning aan de vrouw. De wettelijke grondslag hiervoor wordt volgens de rechtbank gevormd door de redelijkheid en billijkheid die rechtsrelatie tussen ex-partners mede beheerst.” Mede gelet op de verdere jurisprudentie hieromtrent lijkt het erop dat de rechtspraak van mening is dat een anti-speculatiebeding redelijk en billijk is wanneer de toedeling van een woning tegen een waarde die lager is dan de actuele waarde in het vrije economisch verkeer. Dit betekent niet dat u zomaar akkoord moet gaan met een anti-speculatiebeding. Of een anti-speculatiebeding redelijk en billijk is, hangt immers af van alle feiten en omstandigheden, dus niet alleen de waarde van de woning.
Advocaat familierecht
Hebt u een vraag over dit onderwerp? Voor informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.