Wanneer u als ouders gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, krijgt uw kind in beginsel automatisch de achternaam van de vader of de duomoeder. Sinds 1998 is het voor gehuwde of geregistreerde ouders ook mogelijk om het kind de achternaam van de moeder te geven. Wanneer de ouders niet zijn gehuwd en geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgt het kind in beginsel automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
Vanaf 1 januari 2024 wordt de keuzemogelijkheid voor ouders uitgebreid: u kunt uw kind vanaf dan de achternaam van beide ouders geven. Hierdoor draagt het kind een dubbele achternaam. De keuze voor een dubbele achternaam kan door de ouders worden gemaakt bij de geboorte van het eerste kind. Eventuele broertjes en zusjes krijgen dezelfde achternaam als de eerstgeborene. Indien de ouders geen uitdrukkelijke keuze maken voor een dubbele achternaam, wordt bij gehuwde of geregistreerde ouders teruggevallen op de zogeheten vangnetnorm: het kind krijgt dan in beginsel de achternaam van de vader of de duomoeder. Bij niet gehuwde en niet geregistreerde ouders krijgt het kind in beginsel automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
De praktijk
U bent als ouder vrij in het maken van een keuze in de volgorde van de achternamen van uw kind. Er geldt een maximumaantal van twee achternamen, dat zonder koppelteken wordt geschreven. Dit betekent dat wanneer mevrouw De Vries en meneer Willems een kind krijgen, zij kunnen kiezen uit vier mogelijkheden voor de achternaam van hun kind:
- De Vries
- Willems
- De Vries Willems
- Willems De Vries
Voor mensen die al een meervoudige achternaam hebben, bijvoorbeeld Van Bergen Henegouwen, geldt dat deze namen worden gezien als enkelvoudige geslachtsnamen. Zo kunnen mevrouw Bergen Henegouwen en meneer Peters hun kind de volgende achternamen geven:
- Bergen Henegouwen
- Peters
- Bergen Henegouwen Peters
- Peters Bergen Henegouwen
Volgende generaties
Wanneer twee ouders met een dubbele achternaam een kind krijgen, geldt wederom een maximum van twee achternamen voor hun kind. Dit betekent dat mevrouw De Vries Willems en meneer Groen Janssen kunnen kiezen uit de volgende tien achternamen voor hun kind:
- De Vries Willems
- Groen Janssen
- De Vries Groen
- De Vries Janssen
- Willems Groen
- Willems Janssen
- Groen De Vries
- Groen Willems
- Janssen De Vries
- Janssen Willems
Adoptie
Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie van de achternaam van de biologische ouders en de achternaam van de adoptieouders te kiezen. Ook dan geldt een maximum van twee achternamen.
Overgangsregeling
Voor kinderen die zijn geboren op of na 1 januari 2016 geldt dat de ouders alsnog voor een dubbele achternaam kunnen kiezen. Deze ouders hebben vanaf 1 januari 2024 één jaar de tijd om hun kind alsnog een dubbele achternaam te geven.
Advocaat familierecht in Zutphen
Heeft u vragen over familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.