De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) deed op 5 april jl. een belangrijke uitspraak in het ‘stikstofdossier’.
Het betreft een tussenuitspraak in de zaak over het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, waarin de de ABRvS oordeelt over het zogenoemde rekenmodel SRM2+ voor wegverkeer, en de gehanteerde rekenafstand van 25 kilometer. Voornoemd model wordt gebruikt voor de berekening van de stikstofgevolgen van een project dat stikstof veroorzaakt (zoals bijvoorbeeld de aanleg van een weg). De rekenafstand van 25 kilometer werd door het kabinet bepaald in 2021 en sindsdien voor elk project gebruikt.
Er was discussie over de vraag of die afstand van 25 kilometer wel voldoende is voor een volledig zicht op de gevolgen van de stikstofneerslag. De bezwaarmakers betoogden dat dit model de stikstofneerslag onderschat.
De ABRvS oordeelt van wel: deze rekenafstand is voor individuele projecten aanvaardbaar. Het model is gebaseerd op de beste wetenschappelijke kennis, aldus de ABRvS.
Elk rekenmodel heeft een grens waarbuiten het geen wetenschappelijke betrouwbare uitspraken meer kan doen. De minister heeft met onderzoeken van onder meer het RIVM en TNO overtuigend gemotiveerd dat de maximale afstand waarbinnen voor een individueel project nog die wetenschappelijke betrouwbare stikstofberekeningen kunnen worden gedaan, 25 kilometer is.
Een uitspraak van groot maatschappelijk belang dus, gezien de stikstofcrisis.
Dit betekent niet dat stikstof die buiten de grens van 25 kilometer op beschermd natuurgebied terechtkomt, niet relevant is. Die stikstofneerslag maakt deel uit van de totale stikstofneerslag in Nederland en is niet meer toe te rekenen aan het individuele project. De overheid is verantwoordelijk om maatregelen te nemen om verslechtering van beschermde natuur tegen te gaan als gevolg van die nationale stikstofneerslag. De vraag of die maatregelen de toets der kritiek kunnen doorstaan, kunnen echter niet in het kader van de beoordeling van een individueel project aan de orde komen, zoals een tracébesluit of een natuurvergunning.
Met deze tussenuitspraak is overigens nog niet duidelijk of de A15 bij knooppunt Ressen kan worden doorgetrokken en aangesloten op de A12. De ABRvS heeft namelijk nog niet op alle bezwaren beslist die tegen het tracébesluit zijn aangevoerd. Zij zal hierover later een definitieve uitspraak doen.
Advocaat bestuursrecht in Zutphen
Hebt u vragen over stikstofregels of gerelateerde kwesties? Voorink Advocaten heeft kennis en ervaring in huis. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met:

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.