Bent u van plan iets te bouwen of te slopen? Dan dient u wellicht een omgevingsvergunning aan te vragen. Een omgevingsvergunning is de officiële (noodzakelijke) toestemming van een overheidsorganisatie zoals een college van burgemeester en wethouders van een gemeente om bepaalde activiteiten te verrichten.
Er zijn twee manieren waarop u een Omgevingsvergunning kunt aanvragen:
- Via de website van uw eigen gemeente; of
- Via het Omgevingsloket online.
Voor welke activiteiten kan het vereist zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen?
- U wenst een serre of dakkapel te bouwen;
- U wenst zonnepanelen te plaatsen op uw woning;
- U wenst uw huis verbouwen of renoveren;
- U wenst (een gedeelte van) uw woning te slopen;
- U wenst een inrit of uitrit aan te leggen;
- U wenst reclame te maken op uw pand voor uw bedrijf;
Omgevingsvergunning niet altijd nodig
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning vereist. In een aantal gevallen heeft u geen omgevingsvergunning nodig om te bouwen. In bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht worden activiteiten genoemd waarvoor geen omgevingsvergunning vereist is. Een voorbeeld van een situatie waarvoor u geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen is voor het verrichten van gewoon onderhoud aan uw woning.
Vergunningvrij bouwen, wel andere regels
Op het moment dat u geen omgevingsvergunning dient aan te vragen, betekent dit niet dat u zich niet aan andere (bouw)regels dient te houden. Als u bouwt of verbouwt met of zonder vergunning, dient u zich altijd te houden aan de voorschriften in het Bouwbesluit 2012. Uw bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarnaast dient u zich te houden aan het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Advocaat bestuursrecht
Heeft u vragen op het gebied van bestuursrecht? Neem dan contact op met de sectie Bestuursrecht & Overheid van ons kantoor.

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.