Het kan gebeuren: een bouwproject verloopt niet geheel naar behoren. Opdrachtgever komt erachter dat bepaalde werkzaamheden niet goed of niet volledig zoals overeengekomen zijn uitgevoerd.
Wat staat partijen te doen?
Allereerst is van belang dat Opdrachtgever tijdig zijn beklag doet bij de aannemer over een gebrek of schade.
Op de aannemer rust de (wettelijke) plicht om het gebrek weg te nemen binnen een redelijke termijn. Het is (in beginsel) aan de aannemer om te beslissen op welke wijze hij het herstel uitvoert.
Dit betekent dat Opdrachtgever de aannemer de gelegenheid moet geven om het gebrek te herstellen (om aldus aan zijn plicht te kunnen voldoen).
Verzuimt Opdrachtgever om de aannemer deze gelegenheid te bieden en Opdrachtgever schakelt direct een derde in, dan zal Opdrachtgever zelf de kosten van het herstel moeten dragen. Voor een Opdrachtgever belangrijk om te weten; immers de situatie is goed denkbaar dat deze na het constateren van een gebrek of schade, er niet op zit te wachten diezelfde aannemer nog eens over de vloer te hebben. Een begrijpelijke gedachte, maar daarmee kan Opdrachtgever zich zelf in de vingers snijden.
Kortom, je zou kunnen spreken van een ‘eerste herstelrecht’ van de aannemer.
Pas als de aannemer niet overgaat tot herstel binnen een redelijke termijn, kan Opdrachtgever het herstel door een derde laten uitvoeren waarbij de kosten voor rekening van aannemer zijn.
Dit lijdt uitzondering als het niet van Opdrachtgever kan worden gevergd dat hij de aannemer in de gelegenheid stelt, bijvoorbeeld als niet te verwachten valt dat de aannemer het gebrek kan herstellen, wegens onbekwaamheid.
Ook voor de aannemer heeft deze herstelplicht, of herstelrecht zo je wil, belangrijke implicaties. Verzuimt Opdrachtgever hem gelegenheid tot herstel te bieden, dan is de aannemer, niet, althans niet zonder meer, verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten van herstel uitgevoerd door een derde.
Tot slot
Sinds 1 januari 2024 en de inwerkingtreding van de Wet Kwaliteitsborging is de aannemer aansprakelijk voor gebreken die ná oplevering aan het licht komen, ongeacht of opdrachtgever deze had kunnen ontdekken bij oplevering, tenzij het gebrek de aannemer niet valt aan te rekenen. Het oplevermoment en de vastlegging ervan (van eventuele restpunten), wordt hiermee des te belangrijker (m.n. voor de aannemer).
Advocaat bouwrecht in Zutphen
Voorink Advocaten staat aannemers bij in aansprakelijkheidsvraagstukken.
Ook voor contractadvies en overige vragen op het gebied van bouwrecht kunt u bij ons terecht.
Heeft u een aannemer ingeschakeld voor de uitvoering van werkzaamheden en bent u niet tevreden (heeft u schade geleden als gevolg hiervan?) ? U bent bij ons aan het juiste adres voor een passend advies.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met:

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.