Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden: afspraken over de kinderen, de zakelijke afwikkeling/verdeling van het vermogen, pensioenen en de alimentatie. Een lastig discussiepunt vormt vaak het bedrag aan partneralimentatie.
Hoe wordt partneralimentatie vast gesteld?
Het vaststellen van partneralimentatie betreft maatwerk: enerzijds afhankelijk van de behoefte van de alimentatiegerechtigde en anderzijds afhankelijk van de draagkracht van de alimentatieplichtige. Een veel gehoorde term bij het vaststellen van de behoefte is de “Hof-norm”. De Hof-norm is een formule op basis waarvan de behoefte van de alimentatiegerechtigde over het algemeen wordt berekend.
Deze behoefte op basis van de Hof-norm wordt over het algemeen tot vertrekpunt genomen om te bepalen wat het maximale bedrag aan partneralimentatie zou kunnen zijn. Vervolgens wordt er gekeken welk bedrag de alimentatiegerechtigde zelf verdient althans geacht wordt te kunnen verdienen. Dit (potentiële) inkomen wordt in mindering gebracht op de berekende behoefte. Het resultaat van deze som is het maximale bedrag dat de alimentatieplichtige zou moeten betalen. En vervolgens wordt er gekeken hoeveel draagkracht de alimentatieplichtige heeft om een bijdrage te kunnen betalen.
Hoe bereken je de HOF-norm?
De formule op basis van de Hof-norm: ( Netto Besteedbaar Gezinsinkomen (NBI) -/- Kosten kinderen (op basis van de tabel)) X 60%
Vind je de vastgestelde behoefte op basis van de Hof-norm te hoog?
Afwijken van de Hof-norm is mogelijk in sommige gevallen, zo bepaalde de rechtbank Zutphen onder verwijzing naar jurisprudentie van de Hoge Raad in een beschikking van 10 december 2020, gewezen in een zaak die ik heb behandeld. Namens de cliënt heb ik bepleit dat partijen tijdens hun huwelijk de financiën strikt gescheiden hebben gehouden. Hierdoor kon de alimentatiegerechtigde niet van het volledige gezinsinkomen profiteren. Strikte toepassing van de Hof-norm zou naar de optiek van mijn cliënt niet billijk zijn. Beide partijen maakten een deel van hun inkomen over naar een gezamenlijke bankrekening voor het voldoen van vaste lasten en deden zelf uitgaven in privé van het restant. Zij hadden huwelijkse voorwaarden afgesloten, waarbij het vermogen bij scheiding niet verrekend werd. De rechtbank is meegegaan met mijn pleidooi voor afwijking van de Hof-norm en heeft het standpunt van mijn cliënt dat de onderhoudsgerechtigde geen behoefte had aan aanvullende partneralimentatie, gevolgd.
Het heeft dus zin om te onderzoeken of afwijken van de Hof-norm aan de orde kan zijn.
Advocaat familierecht
Voor vragen en meer informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.