Een echtscheidingsconvenant is veelal een vaststellingsovereenkomst. Vaak is het echtscheidingsconvenant door de rechter bekrachtigd. Onder omstandigheden kan een echtscheidingsconvenant (gedeeltelijk) worden vernietigd. Wanneer de verdeling wordt vernietigd, zal de gemeenschap opnieuw moeten worden verdeeld.
Vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die is gericht op beëindiging of voorkoming van een onzekerheid of een geschil. Bij een vaststellingsovereenkomst binden partijen zich jegens elkaar aan een vaststelling omtrent hetgeen rechtens tussen hen geldt.
De vraag of er sprake is van een vaststellingsovereenkomst is afhankelijk van de uitleg van de desbetreffende overeenkomst. Bij de uitleg van een schriftelijke overeenkomst komt het aan op de zin die partijen over en weer redelijkerwijs aan elkaars verklaringen en gedragingen hebben mogen toekennen en op hetgeen zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Daarbij spelen alle omstandigheden van het geval een rol en kan mede betekenis worden toegekend aan gedragingen en uitlatingen van partijen na een schriftelijke overeenkomst.
Vernietiging van de verdeling
Voor de gemaakte afspraken over de verdeling van het gemeenschappelijk vermogen, geldt in principe dat u deze afspraak moet nakomen. Volgens de wet kunt u een verdeling niet vernietigen als u een forse benadeling uitdrukkelijk hebt aanvaard. Maar heeft u ingestemd met de verdeling en was u niet op de hoogte van de werkelijke waarde? Dan wist u niet waarvan u afstand deed en kan er ook geen sprake zijn van een aanvaarding van de benadeling.
Maar wat nu als bijvoorbeeld de woning veel meer waard was dan u dacht? U zou nooit akkoord zijn gegaan met de verdeling als u had geweten dat de overwaarde van deze omvang zou zijn. Er heeft vooraf geen taxatie plaatsgevonden. Hiermee beroept u zich dus op dwaling. Als u voor een kwart bent benadeeld, wordt vermoed dat u heeft gedwaald omtrent de waarde van de gemeenschap. De dwaling komt hiermee niet vast te staan. Het is dan aan uw ex-partner om bewijs te leveren dat u niet heeft gedwaald.
U kunt de verdeling vernietigen als u heeft gedwaald en meer dan een kwart bent benadeeld. U dient binnen drie jaar na de verdeling een rechtsvordering tot vernietiging bij de rechter in te dienen. De datum begint veelal te lopen vanaf de leveringsdatum bij de notaris van de woning (datum juridische verdeling).
Advocaat familierecht in Zutphen
Heeft u vragen over familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.