Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Volgens artikel 7:634 Burgerlijk Wetboek heeft een werknemer recht op vakantiedagen. Het wettelijk aantal vakantiedagen bedraagt vier keer het aantal uur dat per week gewerkt wordt. Als iemand bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week heeft gewerkt dan heeft diegene recht op 100 vakantie-uren per jaar. Tijdens de vakantie moet het loon doorbetaald worden.
Daarnaast bestaat er zoiets als ‘bovenwettelijke’ dagen. Hiermee worden extra vakantie-uren bedoeld (bovenop de wettelijke uren). Deze extra vakantie-uren staan in de cao of in de arbeidsovereenkomst.
Verval vakantiedagen
Vakantiedagen vervallen als zij niet binnen een redelijke overdrachtsperiode na het jaar waarin zij zijn opgebouwd worden opgenomen. Volgens artikel 7:640a Burgerlijk Wetboek vervalt de aanspraak op wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven. Wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd moeten dus uiterlijk op 1 juli 2020 zijn opgenomen. Als de vakantiedagen niet zijn opgenomen vervallen ze. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar, artikel 7:642 Burgerlijk Wetboek.
Informatie-/zorgplicht werkgever
Vakantiedagen mogen niet vervallen als de werknemer niet in de mogelijkheid verkeerde de vakantierechten op te nemen. Een werkgever moet kunnen aantonen dat hij alle zorgvuldigheid heeft betracht om dit mogelijk te maken voor de werknemer. Dat betekent dat een werkgever de werknemer ertoe moet zetten de vakantie op te nemen. Ook moet een werkgever de werknemer precies en tijdig informeren over het eventuele verlies aan vakantiedagen als de rechten niet worden opgenomen. Dat vereist dus een actieve houding van een werkgever. Alleen in het geval een werkgever kan bewijzen dat hij aan deze verplichtingen heeft voldaan vervallen de vakantierechten.
Werkgevers doen er dus verstandig aan om minimaal eenmaal per jaar de werknemers te informeren over de opgebouwde, maar niet genoten, vakantierechten én werknemers te informeren over de gevolgen van het niet opnemen van de vakantierechten. Een verwijzing naar een systeem waarbij een werknemer zelf de vakantierechten in kan zien (waaruit tevens blijkt wanneer die rechten vervallen) volstaat niet. Van een werkgever wordt immers verwacht dat hij omtrent de vakantierechten een actieve houding aanneemt.
Tot slot
Vragen over het opnemen of vervallen van vakantiedagen? Neem dan contact op met de sectie arbeidsrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.