Gaat u uit elkaar en zijn uw kinderen jonger dan 18 jaar? Dan bent u in de meeste gevallen verplicht om afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen te maken. De onderling gemaakte afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst heet een ouderschapsplan. Een goed ouderschapsplan is misschien wel het belangrijkste van de hele scheiding.
Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?
Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht bij echtscheiding, een scheiding van tafel en bed, beëindiging van het geregistreerd partnerschap en beëindiging samenleving (gezamenlijk gezag).
Wat moet er in een ouderschapsplan staan?
De wet verplicht dat in ieder geval het volgende in een ouderschapsplan moet worden opgenomen:
- de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
- de wijze waarop u elkaar informatie verschaft en elkaar raadpleegt over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de kinderen;
- de bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie).
Naast bovengenoemde verplichtingen is het verstandig om ook andere zaken met betrekking tot de kinderen goed te regelen, zoals bijvoorbeeld inschrijving bij de gemeente, aanvraag paspoort, schoolkeuze, sportkeuzes etc.
Geen ouderschapsplan?
Lukt het niet om met uw ex-partner tot volledige overeenstemming over de inhoud van het ouderschapsplan te komen, dan voldoet u niet aan de eisen van de wet. Voor ouders die kunnen aantonen dat zij zich voldoende hebben ingespannen om wel tot overeenstemming te komen, maakt de wet een uitzondering. De rechtbank kan dan zelf een beslissing nemen over de punten waarop de ouders het niet met elkaar eens zijn.
Advocaat/mediator familierecht in Zutphen
Hebt u vragen of wilt u ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan? Een mediator van ons kantoor kan u onder professionele en deskundige begeleiding adviseren over de inhoud van het ouderschapsplan. Ook met behulp van een van onze gespecialiseerde familierecht-advocaten kunt u onderhandelen met de andere partner om goede afspraken te maken over de kinderen.
Voor vragen en meer informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.