In het uiterste geval kan een werkgever een disfunctionerende werknemer ontslaan. Voordat tot ontslag (door middel van een door de kantonrechter uitgesproken ontbinding) kan worden overgegaan moeten eerst een aantal stappen gezet worden. Zo moet de werknemer tijdig in kennis worden gesteld dat de werkgever hem (voor een deel) ongeschikt acht tot het verrichten van het werk én moet aan de werknemer de gelegenheid worden geboden om zijn functioneren te verbeteren, artikel 7:669 lid 3 sub d BW. Met name op dat laatste punt struikelt vaak een ontbindingsverzoek.
Verbetertraject
Aan een werknemer wordt vaak door middel van een verbetertraject de mogelijkheid geboden om zijn functioneren te verbeteren. Hoe een dergelijk traject moet worden vormgegeven is niet duidelijk. De wet bepaalt daar niets over. Het is dus aan de werkgever en werknemer om gezamenlijk tot afspraken te komen.
Omdat de gevolgen van het niet verbeteren van het functioneren ingrijpend kunnen zijn (namelijk: ontslag) moet een werknemer een serieuze en reële kans hebben gehad om zijn functioneren te verbeteren. De werkgever is verplicht deze mogelijkheid aan een werknemer te bieden op grond van het goed werkgeverschap, artikel 7:611 BW. Dit heeft de Hoge Raad bepaalt in een arrest van 14 juni 2019. Maar hoe ziet zo’n verbetertraject er in de praktijk uit? Volgens de Hoge Raad is dat per geval verschillend. Daarbij kunnen onder meer een rol spelen:
- de aard, de inhoud en het niveau van de functie;
- de bij de werknemer aanwezige opleiding en ervaring;
- de aard en mate van de ongeschiktheid van de werknemer;
- de duur van het onvoldoende functioneren vanaf het moment dat de werknemer daarvan op de hoogte is gesteld;
- de duur van het dienstverband;
- wat er in het verleden reeds is ondernomen ter verbetering van het functioneren;
- de mate waarin de werknemer openstaat voor kritiek en zich inzet voor verbetering, en;
- de aard en omvang van het bedrijf van de werkgever.
Hoewel de Hoge Raad enkele gezichtspunten heeft gegeven voor de beoordeling of aan de werknemer een serieuze en reële kans is gegeven om zijn functioneren te verbeteren is ieder traject maatwerk. Per geval moet worden beoordeeld of voldoende is toegekomen aan de bovenstaande gezichtspunten.
Advocaat arbeidsrecht
Vragen over een disfunctionerende werknemer of een verbetertraject? Neem dan contact op met de sectie arbeidsrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.