Uw voornaam is een belangrijk onderdeel van uw identiteit. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw voornaam wenst te wijzigen. Bijvoorbeeld wegens de betekenis van uw voornaam in een andere taal, religieuze overwegingen, genderidentiteit of omdat uw voornaam reden is voor pesterijen.
Om uw voornaam te laten wijzigen, hebt u een advocaat nodig. Een advocaat kan voor u een verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank.
Bij de vraag of uw voornaam gewijzigd kan worden, zal de rechter een belangenafweging maken. De reden waarom de rechter niet zonder meer uw verzoek tot voornaamswijziging toewijst, heeft te maken met het maatschappelijk belang. De rechter maakt bij de vraag of uw voornaam gewijzigd dient te worden namelijk een afweging tussen uw belang om uw voornaam te wijzigen en het maatschappelijk belang bij een consistente naamsvoering.
De rechter kan uw verzoek tot voornaamswijziging toewijzen als u een zwaarwichtig belang hebt bij het wijzigen van uw voornaam. Het is dan ook van belang dat het verzoek tot voornaamswijziging goed wordt onderbouwd. Daarnaast zijn er twee beperkingen. Zo mag uw nieuw gekozen voornaam niet ongepast zijn. Daarnaast mag uw nieuw gekozen voornaam niet overeenkomen met een bestaande achternaam.
Indien de rechtbank het verzoek tot voornaamswijziging toewijst, wordt de beschikking aan de gemeente waar u bent geboren gezonden. De gemeente zal vervolgens uw voornaam aanpassen in de Basisregistratie personen. U kunt dan ook uw voornaam op officiële documenten, zoals uw ID-kaart of paspoort, laten wijzigen.
Toevoegen of schrappen van uw voornaam
Naast het wijzigen van uw volledige voornaam, kunt u de rechtbank ook verzoeken om een voornaam toe te voegen of juist een deel van uw voornaam te schrappen.
Voornaamswijziging minderjarige
Een minderjarige kan niet zelfstandig een verzoek tot voornaamswijziging bij de rechtbank indienen. In die situatie kan het verzoek tot voornaamswijziging worden gedaan door de juridisch ouder(s) van de minderjarige. Indien de minderjarige ouder is dan 12 jaar, zal de rechter – in een zogeheten kindgesprek – met het kind in gesprek gaan omtrent de redenen tot voornaamswijziging.
Indien beide ouders het gezag hebben over de minderjarige en één van de ouders is het niet eens met de voornaamswijziging, kunt u de rechtbank verzoeken vervangende toestemming voor de voornaamswijziging te verlenen. De ouder die het niet eens is met de voornaamswijziging, kan hiertegen verweer voeren.
Advocaat familierecht in Zutphen
Heeft u vragen over familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.