Het werken in hoge temperaturen of in de zon kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Maar wanneer is het nu precies te heet om te werken?
Regelgeving over temperatuur op de arbeidsplaats
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van werknemers mag veroorzaken. In de wet staat geen maximum (of minimum) temperatuur. De grens ligt volgens de Arbowet bij het toebrengen van schade aan de gezondheid. Of schade aan de gezondheid wordt toegebracht is afhankelijk van een aantal factoren: de luchtvochtigheid, de inspanning die verricht moet worden, of er verplichte (warme) werkkleding moet worden gedragen, et cetera. Daarnaast speelt de persoonlijke gezondheid van een werknemer mee. Werknemers met overgewicht of een longaandoening zullen eerder schade oplopen als gevolg van hitte dan werknemers die niet met deze problemen kampen.
Voor bepaalde sectoren geldt dat specifieke regels zijn vastgelegd in de cao. Dat zijn bijvoorbeeld de sectoren bouw en de agrarische sector. Zo mogen dakdekkers stoppen met werken (in overleg met hun leidinggevende) als het te heet is.
Werkgever aanspreken op hitte en te treffen maatregelen
Kun je als werknemer je werkgever aanspraken op de onveilige situatie die ontstaat door hitte? Kort gezegd luidt het antwoord daarop: ja. Een werkgever moet immers gezondheidsrisico’s voorkomen. Dat staat in de Arbowet. Het voorkomen van gezondheidsrisico’s kan onder meer bestaan uit het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen bestaan niet alleen uit een beveiligingshelm, een beveiligingsbril of beschermende kleding, maar óók uit water, zonnewering, langere pauzes of airconditioning. Bij extreme hitte zal de werkgever dus maatregelen moeten treffen. Indien een werkgever dat niet doet kun je je werkgever daarop aanspreken.
Stoppen met werken bij extreme hitte
Mag ik mijn werk neerleggen bij extreme hitte? Het korte antwoord daarop is: niet zomaar. Meestal mag je pas je werk neerleggen als je werkgever geen maatregelen neemt tegen extreme hitte, je daarover een opmerking hebt gemaakt tegen de werkgever en de werkgever vervolgens alsnog geen maatregelen treft. Ook mag je pas stoppen met werken als er een direct gevaar voor de gezondheid ontstaat. Wat precies een direct gevaar voor de gezondheid is moet per situatie bekeken worden. Daar geldt geen algemene norm voor. Voordat je je werk neerlegt is het verstandig een arbeidsrecht advocaat van Voorink Advocaten te benaderen voor advies. De kans is namelijk aanwezig dat je een arbeidsconflict creëert.
Advocaat arbeidsrecht
Vragen over de arbeidsomstandigheden, hitte op het werk of een een andere vraag over arbeidsrecht? Neem dan contact op met de sectie arbeidsrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.