Voor de alimentatiegerechtigde kan het vervelende financiële gevolgen hebben als de alimentatie niet (volledig) wordt betaald. In dit artikel zal ik bespreken welke mogelijkheden er zijn om achterstallige alimentatie te incasseren.
Beschikking rechtbank nodig
De achterstallige alimentatie en indexering kan met terugwerkende kracht opgeëist worden bij de alimentatieplichtige. Een alimentatieplicht ontstaat pas wanneer dit door de rechter is opgelegd of wanneer het volgt uit een overeenkomst tussen de partners zelf. Om de alimentatie te laten incasseren is een originele beschikking van de rechtbank nodig. Is de onderling afgesproken alimentatieverplichting in een echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan of andere overeenkomst opgenomen, maar is deze afspraak niet in een beschikking vastgelegd, dan zal dit alsnog moeten gebeuren om de alimentatie te kunnen incasseren.
Verjaringstermijn
Achterstallige alimentatie en indexering kun je niet oneindig met terugwerkende kracht opeisen. Voor alimentatiebedragen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Dit betekent dat achterstanden ouder dan vijf jaar niet meer kunnen worden geïncasseerd.
Als de alimentatieplichtige binnen deze vijf jaar is aangemaand om te betalen (en dat kan ook bewezen worden), dan is de verjaring daarmee gestuit. Stuiting wil zeggen dat de termijn van vijf jaar opnieuw is begonnen op de datum van de aanmaning. Stuiting geschiedt dus door een schriftelijke aanmaning aan de alimentatieplichtige om alsnog de achterstallige alimentatie / indexering te voldoen.
Advocaat familierecht in Zutphen
Heeft u vragen over familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.