U wilt een dakkapel aan de voorzijde van uw huis maar een vergunning hiervoor wordt geweigerd.
Uw schutting blijkt hoger dan is toegestaan; bij een controle sommeert de gemeente u deze te verlagen of te verwijderen. U heeft hier niet tijdig gehoor aan gegeven, met het resultaat dat de gemeente u een last onder dwangsom oplegt. Als u niet binnen de gestelde termijn alsnog deze overtreding ongedaan maakt, verbeurt u een dwangsom.
U ervaart veel overlast van de buren. Ze houden teveel huisdieren, of ze spelen regelmatig muziek met een te hoog volume. U wilt de gemeente vragen hiertegen op te treden.
Of andersom: uw buren klagen bij de gemeente over de herrie van uw nieuwe warmtepomp die u dicht tegen de erfgrens heeft geplaatst.
Hoe het ook zij:
Het is niet ondenkbaar (voor een ieder) dat u vroeg of laat betrokken raakt in een bestuursrechtelijke kwestie, waarbij u zicht dient te verhouden tot de (lokale) overheid.
Om het eerste voorbeeld te noemen: uw aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt geweigerd. U wilt bezwaar maken. Wat kan u verwachten?
De weigering van een vergunning is een bestuursrechtelijk besluit. Ook het besluit waarbij een dwangsom wordt opgelegd (in verband met een overtreding) kwalificeert als een bestuursrechtelijk besluit.
U zult bezwaar moeten maken bij het bestuursorgaan dat het besluit nam (inhoudende de weigering van de vergunning). Het bestuursorgaan dient het besluit volledig te heroverwegen, hierbij dient het alle omstandigheden mee te wegen, ook omstandigheden die u zelf wellicht niet heeft aangevoerd. Alvorens het bestuursorgaan opnieuw besluit zal ze veelal het advies vragen van een onafhankelijke commissie (de bezwaarschriftencommissie). U krijgt gelegenheid uw standpunt toe te lichten ten overstaan van deze commissie.
Deze volledige heroverweging is doorgaans ex nunc. Dit wil zeggen dat het bevoegd gezag beslist op basis van de huidige stand van zaken, en dus ook rekening houdt met wat na datum van het primaire besluit is voorgevallen.
Maar let op: een eenmaal terecht verbeurde dwangsom zal niet worden teruggedraaid, ook niet als u inmiddels de overtreding heeft beëindigd waarvoor de dwangsom werd opgelegd.
Als op het moment van de beslissing op bezwaar blijkt dat de overtreding niet meer bestaat, zal dat reden zijn voor het bestuursorgaan om het besluit houdende deze last onder dwangsom te herroepen, maar eens verbeurd is altijd verbeurd.
Het is dan dus van belang dat lopende de bezwaarschriftenprocedure het besluit (houdende de last onder dwangsom) wordt geschorst. Dat kunt u de gemeente tijdig vragen vrijwillig te doen. Indien geweigerd, kunt u een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter van de bevoegde Rechtbank. U vraagt dan dus de rechter het besluit tijdelijk te schorsen.
Mocht uw bezwaarschrift niet tot een herziening van het besluit leiden zoals gehoopt dan kunt u in beroep bij de bestuursrechter. De rechter zal altijd ex tunc, achteraf toetsen, dit betekent dat de feiten of omstandigheden van ná de beslissing op bezwaar in beginsel géén rol spelen.
In het bestuursrecht gelden strikte termijnen voor het indienen van een bezwaarschrift (bij een bestuursorgaan) of beroepschrift (bij de bestuursrechter).
Met het juiste advies, neemt u – tijdig! – de juiste stappen.
Advocaat bestuursrecht
Heeft u vragen op het gebied van het omgevingsrecht? Neem dan contact op met de sectie Bestuursrecht & Overheid van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend