Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

Door Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier & Aleide Hendrikse-Voogt

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

Stiefplan, tips en tools voor het samengestelde gezin

PICA_stiefplan3e_drukEen succes maken van een samengesteld gezin is een behoorlijke opgave. Dat blijkt wel uit deze cijfers: 60 procent gaat wéér uit elkaar. Tegenwoordig stellen ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan op waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Waarom zou je niet een soortge¬lijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft?

Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

De schrijfsters van dit boek hebben daarom een Stiefouderschapsplan – kortweg Stiefplan – ontwikkeld. Aan de hand van 10 eenvoudige stappen breng je jouw samengestelde gezin in kaart en leg je afspraken en wensen voor jouw gezin vast. Met het Stiefplan vergroot je de kans dat jullie nieuwe gezin wel zal slagen!

Over de kenmerken en valkuilen van een samengesteld gezin lees je in deel 1 van dit boek. Aan de hand van herkenbare voorbeeldsituaties krijg je tips en adviezen voor een succesvol samengesteld gezin. In deel 2 vind je het zeer uitgebreide Stiefplan met vragen die jou en je partner aan het denken zetten over jullie gezin en hoe je zaken (beter) wilt organiseren en regelen.

Klik hier voor meer informatie en het basisstiefplan.

‘…een waardevol en heel toegankelijk boek met de nodige informatie en heel veel vragen en antwoorden waar je als ouders uit jezelf niet zo gemakkelijk op zou komen. Ik wens dit informatieve boek aan vele lezers toe; niet alleen aan (stief)moeders en (stief)vaders, maar ook aan iedereen die er in haar of zijn wijde omgeving mee te maken heeft of krijgt.’
Ed Spruijt – scheidingsonderzoeker Universiteit Utrecht

Lees ook:

Hoe maak je een succes van je stiefgezin, door Iris Pronk, Trouw, 5 december 2012

Leg de rol van stiefouders vast, door Iris Pronk, Trouw, 5 december 2012