Omgevingsrecht is een verzamelnaam voor alle regelgeving die gaat over de fysieke leefomgeving. De omgeving dus waarin gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt.
Omgevingswet
De Omgevingswet is de belangrijkste wet, de basis, van het omgevingsrecht. De omgevingswet is in werking getreden op 1 januari 2024.
De wet regelt de fysieke leefomgeving, waarbij verschillende aspecten zoals ruimtelijke ordening, milieu, natuur en water worden samengebracht.
Voor meer informatie over het omgevingsrecht kunt u contact opnemen met:
Advocaat / Curator
mr. F.B.M. (Frank) Van Aanhold
Omgevingsplan
Een belangrijk instrument binnen de Omgevingswet is het omgevingsplan. Dit plan vervangt onder andere het bestemmingsplan en bevat regels voor het gebruik van de fysieke leefomgeving. Het kent functies (voorheen: bestemmingen) toe aan locaties.
Het omgevingsplan is van toepassing op gemeentelijk niveau. De gemeenteraad stelt het omgevingsplan vast. Als u bijvoorbeeld een gebouw wilt (ver)bouwen of gebruiken kunt u in het omgevingsplan zien of dat is toegestaan. Als u het niet eens bent met de wijziging van het Omgevingsplan kunt u Zienswijze indienen bij de gemeenteraad en als die niet worden gehonoreerd in beroep bij de hoogste bestuursrechter, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Omgevingsvergunning
Bij het realiseren van bepaalde activiteiten of projecten kan een omgevingsvergunning vereist zijn. Deze vergunning is een integrale vergunning die verschillende aspecten van de fysieke leefomgeving omvat. Ons advocatenkantoor kan u bijstaan bij het beoordelen óf een omgevingsvergunning nodig is en zo ja, juridisch adviseren bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Buitenplanse omgevingsplan afwijking (Bopa)
In sommige gevallen kan het nodig zijn om af te wijken van het omgevingsplan. Hiervoor kan een Buitenplanse omgevingsplan afwijking (Bopa) worden aangevraagd. Ons advocatenkantoor kan u adviseren over de mogelijkheden en procedures met betrekking tot een Bopa.
Besluiten (Ob, Bkl, Bal, Bbl)
Naast de omgevingswet zijn er ook verschillende Besluiten die van belang zijn binnen het omgevingsrecht. Het Omgevingsbesluit (Ob), het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) bevatten regels en voorschriften die van toepassing zijn op specifieke situaties en activiteiten.
Vóór 1 januari 2024 waren deze regels te vinden in vele losse besluiten, zoals het Bouwbesluit, het Activiteitenbesluit, het Besluit Milieu effectrapportage, etc..
Handhaving
Als een burger of bedrijf niet voldoet aan de regels van het omgevingsrecht, kan de overheid handhavingsinstrumenten inzetten. Ook een belanghebbende kan verzoeken om handhaving bij de overheid.
Instrumenten gericht op herstel zijn de last onder dwangsom en de last onder bestuursdwang.
De bestuurlijke boete is een bestraffende sanctie die het bestuursorgaan oplegt. Deze wordt meestal toegepast als herstel niet meer mogelijk is.
Laagdrempelig en snel
Bij ons advocatenkantoor hebben we uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van omgevingsrecht. Wij stellen Zienswijzen en beroepsschriften op. Wij voeren bezwaar- en beroepsprocedures tegen handhavingsbesluiten. Wij beoordelen of een bouwplan voldoet aan het Omgevingsplan, of dat het vergunning vrij is, en hoe het beste een Buitenplanse omgevingsplan activiteit (Bopa) aangevraagd kan worden, etc..
Ons doel is om uw belangen te behartigen en u te voorzien van deskundig advies op maat.
Neem gerust contact met ons op. Onze vriendelijke en professionele advocaten staan klaar om u te helpen met al uw vragen en juridische behoeften op het gebied van omgevingsrecht.