Bijna iedere werkgever zal wel eens gevraagd zijn om een referentie over een voormalig werknemer te verstrekken. De vraag is of het verstrekken van zo’n referentie verplicht is. En welke informatie mag verstrekt worden? Moet de referentie per se positief zijn? Ook al bestaat er ontevredenheid over een voormalig werknemer?
Getuigschrift verstrekken verplicht
Het verstrekken van een getuigschrift is verplicht. Het getuigschrift is niet hetzelfde als een referentie. Een getuigschrift is een schriftelijk document dat een werkgever op verzoek van een werknemer verplicht moet verstrekken na een ontslag. Het getuigschrift moet in ieder geval de volgende onderwerpen vermelden:
- de aard van de verrichte arbeid en de arbeidsduur per dag of per week;
- de begindatum en de einddatum van het dienstverband;
- een opgave van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan;
- een opgave van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd;
- indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden daartoe.
Er mag ook meer in het getuigschrift staan, maar dat is niet verplicht. Ook bestaat er geen verplichting om een positief getuigschrift af te geven. Een neutraal geformuleerd of een negatief geformuleerd getuigschrift mag ook worden afgegeven. De informatie in het getuigschrift moet juist zijn. Op het moment dat er onjuiste informatie in het getuigschrift wordt opgenomen kan het zijn dat de werkgever schadeplichtig is jegens de voormalig werknemer.
Referentie niet verplicht
Een referentie is het verstrekken van informatie over het functioneren van een voormalig werknemer aan de beoogde nieuwe werkgever. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling gebeuren. Een voormalig werkgever is niet verplicht zo’n referentie te verstrekken.
Verstrekken van een negatieve referentie
Bij het verstrekken van een positieve referentie zal zich over het algemeen geen probleem voordoen. Dat is anders op het moment dat er een negatieve referentie wordt verstrekt. Bijvoorbeeld omdat een voormalig werknemer de kantjes ervan af liep of dat er sprake was van zwaardere omstandigheden zoals seksuele intimidatie of diefstal. Als een werkgever een negatieve referentie verstrekt kan hij onder bepaalde omstandigheden schadeplichtig zijn.
In de rechtspraak geldt als uitgangspunt dat het de voormalig werkgever vrijstaat om informatie te verstrekken als een sollicitant deze werkgever opgeeft als referent. Die informatie kan zowel positief als negatief zijn. Als een werknemer niet wil dat bepaalde informatie door de voormalig werkgever aan de beoogd werkgever wordt verstrekt dan moet dat (door de werknemer) expliciet worden aangegeven bij de voormalig werkgever.
De voormalig werkgever moet uiteraard wel juiste informatie verstrekken. Als dat niet gebeurd dan kan een werkgever aansprakelijk zijn voor de daaruit vloeiende schade (bijvoorbeeld gemiste inkomsten). Daarentegen kan een voormalig werkgever ook schadeplichtig zijn jegens de beoogd werkgever als hij relevantie informatie achterhoudt. Kortom: het verstrekken van onjuiste informatie leidt tot schadeplichtigheid.
Relevante informatie
Wat is precies relevantie informatie? Relevantie informatie is informatie die van belang is voor het functioneren van de werknemer bij de beoogd werkgever. Zodra informatie relevant is moet die informatie verstrekt worden. Ook negatieve informatie. En ook als de werknemer door die informatie mogelijk niet aangenomen wordt. In de rechtspraak worden enkele handvatten gegeven voor de beoordeling of informatie relevant is. Dit betreft onder meer:
- de inhoud van de door de potentiële werkgever gestelde vragen;
- de ernst van bepaalde gedragingen van de werknemer;
- de aard van de functie;
- de betrokken belangen van een derde;
- het tijdsverloop nadat zich een negatieve gebeurtenis heeft voorgedaan, en;
- de eventuele verbetering hiervan.
Advocaat arbeidsrecht
Vragen over het verstrekken van een referentie of een andere vraag over arbeidsrecht? Neem dan contact op met de sectie arbeidsrecht van ons kantoor.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.