Het komt nogal eens voor dat een advocaat medische gegevens over de gezondheid van zijn cliënt nodig heeft om diens belangen goed te kunnen behartigen. Dat is onder meer het geval bij letselschadezaken, waarin moet worden vastgesteld welke letsels of gezondheidsklachten het slachtoffer van bijvoorbeeld een ongeval of bij medische aansprakelijkheid heeft opgelopen. Een andere situatie waarin inzage in of afschriften van het medisch dossier voor een advocaat van belang is doet zich voor bij zaken waarin de advocaat iemand bijstaat die met een beslissing van de rechter gedwongen wordt of is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit zijn de zogenaamde BOPZ-opnamen (op grond van de Wet Bijzondere Opnemingen in een Psychiatrisch Ziekenhuis), op grond van een rechterlijke machtiging.
Privacy
Natuurlijk is het belangrijk dat de privacy van een patiënt goed wordt bewaakt. Niet iedereen moet ‘zo maar’ in medische dossiers kunnen kijken. Vaststaat dat de patiënt zelf recht heeft op inzage in en afschriften van zijn eigen medisch dossier. Dat dossier gaat immers over de patiënt zelf. Praktisch gesproken zal de advocaat er voor zorgen dat hij bij voorkeur een machtiging en daarmee schriftelijke toestemming van de cliënt heeft als hij afschriften uit diens medisch dossier wil opvragen. Als de advocaat van zo’n patiënt inzage wil hebben in dat dossier dan gebeurt dat alleen om de belangen die de patiënt aan die advocaat heeft toevertrouwd, goed te kunnen behartigen. En de advocaat is op zijn beurt verplicht tot geheimhouding tegenover anderen dan zijn cliënt zelf: daar kan en moet de cliënt altijd op kunnen vertrouwen.
De KNMG, een grote organisatie waarbij veel artsen zijn aangesloten, heeft een richtlijn voor artsen waarin staat hoe zij ermee kunnen omgaan als een advocaat gegevens nodig heeft: ‘omgaan met medische gegevens’. Die richtlijn zegt daarover het volgende.
‘Een advocaat die de belangen van een patiënt behartigt, kan medische gegevens nodig hebben om zijn cliënt zo goed mogelijk bij te staan. Als vertegenwoordiger van de patiënt heeft de advocaat het recht op inzage in en een afschrift van de dossierstukken.
Tegelijkertijd gelden ten opzichte van een advocaat ook beperkingen. Zo krijgt de advocaat geen inzage in of een afschrift van de gevraagde gegevens als daardoor de privacy van een derde in het geding komt. Ook mag de advocaat alleen de gegevens van zijn eigen cliënt ontvangen. Gegevens die een ander, bijvoorbeeld de partner van de patiënt, in diens persoonlijke levenssfeer kunnen raken, mogen niet verstrekt worden.’
Deskundigheid
Nu is een advocaat die langs deze weg medische gegevens over zijn cliënt verkrijgt geen arts. Voor het begrijpen van wat er in het dossier staat en hoe dat uitgelegd moet worden zal de advocaat daarom een deskundige, een arts, inschakelen. Die moet de medische stukken voor hem ‘vertalen’. De advocaat die zijn cliënt goed van dienst wil zijn zal er daarom voor zorgen dat hij ook goede contacten heeft met een arts of medisch adviseur. Dat is in het belang van de cliënt en dat belang staat voorop bij een goede belangenbehartiging.
Voorink Advocaten beschikt over deskundigheid om belangen waarin de gezondheid van cliënten een rol speelt goed én vertrouwelijk te behartigen.
Meer weten over dit onderwerp?
Neem voor meer informatie contact op met: