Op 21 mei 2019 is de Wet Herziening Partneralimentatie door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat met ingang van 1 januari 2020 de duur van de partneralimentatie wordt beperkt. De duur van de partneralimentatie wordt de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. De duur van het huwelijk wordt berekend over de periode vanaf de huwelijksdatum tot aan de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend.
Op deze hoofdregel zijn uitzonderingen:
- voor echtgenoten met kinderen onder de 12 jaar, kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind 12 jaar is geworden;
- voor echtgenoten die langer dan 15 jaar getrouwd zijn en waarbij de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar jonger is dan zijn/haar AOW gerechtigde leeftijd zit, dan geldt dat de partneralimentatie niet eerder eindigt dan op het tijdstip waarop de alimentatiegerechtigde de AOW gerechtigde leeftijd bereikt (dus maximaal 10 jaar);
- alimentatiegerechtigden boven de 50 jaar die langer dan 15 jaar getrouwd zijn, hebben 10 jaar recht op alimentatie (deze uitzondering vervalt 7 jaar na invoering van de wet).
De mogelijkheid voor de rechter om in schrijnende gevallen een langere termijn dan 5 jaar alimentatie toe te wijzen blijft bestaan.
De nieuwe wetgeving heeft geen terugwerkende kracht en zal dus gelden voor echtscheidingen die na 1 januari 2020 worden ingediend bij de rechtbank.
Advocaat familierecht in Zutphen
Voor vragen en meer informatie kun u terecht bij de sectie familierecht van Voorink Advocaten, die u graag daarover adviseert.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.