Joost en Marieke komen bij mij binnen. Ze vertellen dat ze vorig voorjaar gescheiden zijn, omdat Joost verliefd is geworden op Gijs. Joost bleek al jaren met zichzelf in de knoop te zitten en toen hij Joost tegenkwam, werd hem duidelijk dat hij zijn liefde voor mannen altijd heeft weggedrukt. Marieke heeft deze “coming out” als kwetsend ervaren. Ze heeft het gevoel dat ze niet heeft kunnen vechten voor het behoud van hun relatie en baalt ervan dat ze het nu alleen moet doen met hun 2 dochters: Karlijn van 13 en Pien van 10. Joost en Marieke komen voor een bemiddelingsgesprek. Ik vraag hen waarvoor ze bij mij gekomen zijn.
Marieke laat weten dat Karlijn geen zin heeft om met Joost drie weken op vakantie te gaan. Vorig jaar zomer ging dit prima, maar nu heeft ze geen zin. Wat maakt dat ze geen zin heeft?, vraag ik. Ze laat weten dat dit komt omdat Gijs dit jaar meegaat. Joost reageert geïrriteerd. Hij geeft aan dat er totaal geen problemen bestaan tussen Gijs en de kinderen, maar dat Marieke hier een probleem van maakt door haar eigen pijn tussen de kinderen en Joost en Gijs in te zetten. Karlijn heeft ook tegen Joost gezegd dat ze liever niet mee gaat op vakantie. Als ik Joost vraag wat de reden is, wordt duidelijk dat hij Karlijn hier niet goed naar gevraagd heeft. Hij heeft te veel de focus gelegd op het wel laten doorgaan van de vakantie en het stimuleren van Karlijn toch mee te gaan.
Joost en Marieke steggelen een tijdje door over de redenen die ertoe zouden hebben kunnen geleid dat Karlijn niet mee wil. Ze belanden in een welles-nietes strijd en zijn niet aan het onderzoeken hoe zij een oplossing voor de situatie kunnen vinden. Ik vraag waarover zij het eens zijn. Ze zijn het erover eens dat de kinderen zich gelukkig dienen te voelen. Ook vinden ze het belangrijk dat de kinderen in vrijheid tussen de beide ouders heen en weer kunnen bewegen. Vinden jullie dat de kinderen met ieder van jullie mee op vakantie zouden moeten gaan? Joost vindt van wel. Marieke vindt dat dit alleen kan als Gijs niet mee gaat. Ik vraag aan haar of ze dit zo met Karlijn besproken heeft. Nee. Maar dat durft Karlijn niet te zeggen, denkt Marieke. Dat vindt ze zielig voor Gijs of voor papa.
Mij wordt duidelijk dat de beide ouders de echte beweegredenen van Karlijn niet kennen. Ik vraag hen of ze het goed vinden of ik een keer met Karlijn praat. Beide ouders gaan akkoord.
Karlijn vertelt direct dat ze niet 3 weken mee op vakantie wil, omdat ze mama dan teveel mist. We concluderen dat als ze helemaal niet meegaat, ze papa en Pien zal moeten missen. Met Joost en Gijs vindt ze het heel gezellig. Hoe zou je dit probleem kunnen oplossen?, vraag ik. Karlijn komt met het voorstel dat zij een foto mee kan nemen van mama en een T-shirt van mama met een geurtje van mama erop. Dan kan zij als ze ’s avonds in bed ligt mama af en toe ook een beetje ruiken. Ook zou het fijn zijn als ik mama af en toe even kan appen. Zou je het zo willen proberen?, vraag ik. Dat wil ze. Karlijn en ik bespreken samen het voorstel van Karlijn met de ouders. Beide ouders gaan in het voorstel van Karlijn mee en zien dat zij soms door de eigen tranen de lens niet meer helemaal scherp kunnen stellen voor hun kinderen.
Neem voor meer informatie contact op met: