Onlangs heeft Aleide Hendrikse-Voogt een interview gegeven aan de Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Onderstaand is de tekst van het interview te lezen. Het artikel is ook te vinden op de site van de vFAS.
Helaas laat het huidige rechtssysteem weinig ruimte voor de ingewikkelde emoties waarmee scheidingen gepaard gaan. Een gemiste kans, vindt vFAS-advocaat Aleide Hendrikse-Voogt. Zij is co-auteur van een recent verschenen werkboek over dit onderwerp.
Aleide heeft ruim 25 jaar ervaring als vFAS-advocaat/ mediator en ziet sommige mensen zelfs voor een tweede keer. ‘Dan mislukt ook het tweede huwelijk; vaak is het dan niet gelukt met de stiefkinderen.’ Samen met filosoof Corrie Haverkort is zij co-auteur van een werkboek dat hulp biedt aan professionals die mensen in deze situaties begeleiden. Dit werkboek vloeit voort uit het onlangs verschenen Van woede naar redelijkheid over emoties en dilemma’s bij scheiden, de komst van een nieuwe partner of een samengesteld gezin (Haverkort, 2018).
‘Juridisch gelijk bij een scheiding leidt niet tot rust’
‘Het is een misvatting dat het “juridisch gelijk” leidt tot rust. Een scheiding is een menselijk proces van afscheid nemen. Het loopt dwars door het “juridische scheiden” heen. Het duurt veel langer’, vertelt Aleide. Heftige gevoelens van onrecht spelen een grote rol bij het maken van goede afspraken over de scheiding. De komst van een nieuwe partner zet de afwikkeling vaak nog verder onder druk.’
Volgens Aleide kunnen mediators en echtscheidingsadvocaten een grote rol spelen bij hoog oplopende conflicten in het scheidingsproces. Samen met filosoof Corrie Haverkort schreef zij Van woede naar redelijkheid, een werkboek voor mediators en advocaten. ‘Belangrijk is om de scheiding er niet in een hoog tempo doorheen te jagen. Met de juiste ondersteuning kan de partnerrelatie op een goede manier ontvlochten worden. Want met de juiste begeleiding, kennis en aandacht voor emoties kan veel leed worden voorkomen.’
De drie fasen van het scheidingsproces
Volgens Aleide zijn er drie fasen in het scheidingsproces: de crisisfase, de exploratiefase en de afsprakenfase. ‘Als één van de twee ex-echtgenoten al een nieuwe partner heeft, is de crisisfase heel heftig. De verlatene krijgt dan de boodschap: jij bent niet nodig. Het is heel belangrijk dat dit verdriet erkend wordt en dat de mediator helpt om beide partijen met elkaar in gesprek te houden. Maar het staat haaks op wat advocaten leren in de schoolbanken: emoties destilleren uit het juridische proces. Daarom geven Corrie en ik workshops aan de hand van ons nieuwe werkboek. Zo leren we mediators op een juiste manier de relatie te ontvlechten. Want je kunt deze niet zomaar met een schaar doorknippen, je moet de partnerrelatie zorgvuldig ontrafelen om samen ouders van de kinderen te blijven. En dat komt neer op vertragen. Voor vFAS advocaten en mediators geldt overigens dat al tijdens hun opleiding, maar ook in de praktijk veel aandacht wordt besteed aan het omvormen van de relatie: van partners naar ex-partners. Die als collega-ouders samenwerken aan het opvoeden en verzorgen van hun kinderen.’
Meer informatie?
Boek Van woede naar redelijkheid, Corrie Haverkort, verschenen in november 2018.
Van woede naar redelijkheid, Werkboek voor advocaten en mediators, Corrie Haverkort en Aleide Hendrikse-Voogt verschijnt april 2019.
Tot slot
Hebben jullie behoefte aan een de-escalerend gesprek, neem dan contact op met Aleide Hendrikse-Voogt van ons kantoor. Zij is mediator, advocaat en coach. Mocht je al een in een gespannen vechtscheiding zitten, dan kan Aleide je ook op de achtergrond coachen om te de-escaleren.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.