Als een werknemer ziek is behoudt hij aanspraak op doorbetaling van 70% zijn loon (of het minimumloon als dat meer bedraagt dan 70% van het loon). Dat staat in artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek. Meestal is in cao’s opgenomen dat gedurende de eerste periode van ziekte aanspraak bestaat op doorbetaling van een hoger percentage (bijvoorbeeld 100% of 90%).
De vraag doet zich voor of een langdurig zieke werknemer aan wie een leaseauto ter beschikking is gesteld deze auto mag behouden. Of dient de werknemer de leaseauto in te leveren? Onderstaand wordt op die vraag ingegaan.
Aanspraak op gebruik bedrijfsauto
Op de vraag of een werknemer een leaseauto moet inleveren wordt in de rechtspraak verschillend geoordeeld. In beginsel geeft artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek geen aanspraak op het blijven gebruiken van de bedrijfsauto. Dat artikel bepaalt immers alleen iets over betaling van het in geld vastgestelde loon. Een werkgever kan wel op basis van het goed werkgeverschap, artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek, gehouden zijn om het gebruik van de bedrijfsauto door de zieke werknemer toe te staan. Ook is het antwoord op de vraag afhankelijk van hetgeen tussen de werknemer en werkgever is overeengekomen. Als bijvoorbeeld uitdrukkelijk is bedongen (in de arbeidsovereenkomst, autoregeling, personeelshandboek of andere regeling) dat de werknemer de bedrijfsauto privé mag gebruiken dan is de werkgever eerder gehouden om het gebruik daarvan tijdens ziekte toe te staan. Ook is het van belang om te bepalen welke kosten de werkgever moet maken voor de terbeschikkingstelling van de auto. Indien deze kosten onevenredig hoog zijn dan ligt het voor de hand dat de werknemer de bedrijfsauto moet inleveren.
Bij de beslissing of een bedrijfsauto moet worden ingeleverd moet een belangenafweging tussen het belang van de werknemer en het belang van de werkgever plaatsvinden. Daarbij speelt onder meer een rol wat het uitzicht op werkhervatting is, in hoeverre de werknemer de auto privé gebruikt, of er toestemming bestaat om de auto privé te gebruiken, hoe lang de werknemer al ziek is, of de werkgever de bedrijfsauto nodig heeft voor de bedrijfsvoering, of de werknemer over andere vervoermiddelen beschikt en eventuele andere relevante omstandigheden.
Indien geoordeeld wordt dat een werknemer de leaseauto moet inleveren dan kan het zijn dat daarvoor in de plaats een compensatie moet komen. Bijvoorbeeld in de vorm van de waarde van een Ov-kaart of de kosten voor het regelen van vervangend vervoer. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Tips
Om discussies te voorkomen over het gebruik van de leaseauto tijdens ziekte is het verstandig om de afspraken daarover schriftelijk vast te leggen. Dit kan in de arbeidsovereenkomst. Als er meerdere werknemers zijn die een leaseauto gebruiken dan is het gebruik van een autoregeling (of mobiliteitsregeling) aan te raden. In zo’n regeling kan worden opgenomen dat een leaseauto na zes maanden ziekte moet worden ingeleverd en dat de werknemer niet gecompenseerd wordt. Ook kan worden geregeld dat een werknemer na het inleveren van de leaseauto wél gecompenseerd wordt. In dat geval is het verstandig om de hoogte van de compensatie schriftelijk vast te leggen in de regeling.
Advocaat arbeidsrecht
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.