Het komt regelmatig voor dat nabestaanden twijfelen of de erflater wilsbekwaam was toen het testament werd gemaakt en grote vraagtekens plaatsen bij de vraag of de erflater nog wel wist wat hij deed toen hij een testament maakte. Vader was immers al oud, regelmatig in de war en mogelijk dementerend…?
Rol notaris
Voorop staat dat de notaris die het testament opstelde zelf moet nagaan of de erflater zijn wil kon bepalen, of hij wist wat hij wilde toen hij het testament opgaf aan de notaris. De notaris moet alleen bij gerechtvaardigde twijfel daarover nader onderzoek doen. Voor notarissen is dat beschreven in een ‘Stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid’. Doet de notaris dat niet dan kan dat klachtwaardig zijn.
Medisch dossier
De twijfels bij nabestaanden over de wilsbekwaamheid van de overledene ontstaan echter pas na het overlijden en als de inhoud van het testament bekend wordt. Daarover wordt dan na het overlijden nogal eens een huisarts (of andere medisch behandelaar) benaderd om inzage te krijgen in en informatie uit het medisch dossier van de overledene. Vaak tot ongenoegen van de nabestaanden geeft de arts die informatie niet met een beroep op de medische geheimhouding.
Wetsontwerp inzake geheimhouding
In april 2016 is een wetsontwerp ingediend waarin die geheimhouding in bepaalde gevallen kan worden doorbroken. Het wordt daarmee mogelijk gemaakt dat –onder bepaalde voorwaarden—inzage door nabestaanden in het medisch dossier van de overledene is toegestaan. Het gaat dan om gevallen waarin de overledene nog tijdens zijn leven (schriftelijk of elektronisch) toestemming heeft gegeven voor de inzage en het verstrekken van afschriften. Ook kan inzage mogelijk zijn indien de zorgaanbieder van de overledene melding heeft gemaakt van een calamiteit of geweld in de zorgrelatie met de overledene in verband waarmee die informatie nodig is. Tenslotte is inzage in het dossier mogelijk als de nabestaande een ‘zwaarwegend belang’ bij de inzage (en het verstrekken van afschriften) heeft in verband waarmee de inzage als noodzakelijk wordt geoordeeld.
Steeds moet worden beoordeeld of de inzage in het medisch dossier van de overledene noodzakelijk is voor het doel dat ermee wordt gediend. En ook mag de persoonlijke levenssfeer van derden door de inzage niet worden geschaad.
Deze voorwaarden kunnen nogal eens voor discussie zorgen. Tussen erfgenamen/belanghebbenden onderling maar ook met de arts aan wie de inzage wordt verzocht. Die discussies kunnen behoorlijk lastig zijn.
Wanneer de voorgestelde wetswijziging wordt ingevoerd is nog niet bekend. Maar als dat gebeurt betekent dit voor artsen dat zij in bepaalde gevallen inzage moeten geven aan derden, de nabestaanden van een overleden patiënt, met mogelijk de nodige discussie van dien. Voor nabestaanden betekent het dat het nu vaak nog ontbrekende antwoord op de vraag of de erflater nog wel wist wat hij deed misschien kan worden beantwoord.
Voor notarissen betekent het eens te meer dat zij zich ervan moeten vergewissen dat de overledene inderdaad wilsbekwaam is bij het opgeven en ondertekenen van het testament.
Tot slot
Over dit onderwerp kunt u onze erfrechtspecialisten van ons kantoor uw vraag voorleggen; wij kunnen u adviseren.
Neem voor meer informatie contact op met: