Als een werknemer wordt ontslagen heeft hij er groot belang bij dat een sociale zekerheidsuitkering wordt toegekend. Er kan een beroep worden gedaan op verschillende uitkeringen. Op welke uitkering een beroep kan worden gedaan is afhankelijk van de vraag of (en zo ja, in hoeverre) iemand arbeidsongeschikt is.
Indien iemand arbeidsgeschikt uit dienst gaat geldt de regeling op basis van de Werkloosheidswet (WW-uitkering). Bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid geldt de regeling op basis van de Ziektewet (ZW-uitkering), dan wel de regeling op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA-uitkering).
Onderstaand wordt ingegaan op de vraag onder welke omstandigheden een WW-uitkering wordt toegekend.
WW-uitkering
Het UWV zal niet overgaan tot toekenning van een WW-uitkering indien er sprake is van een benadelingshandeling door de (ex-)werknemer. Van een benadelingshandeling is sprake als de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nalatig is geweest en dat de reden is dat de arbeidsovereenkomst is ontbonden of opgezegd. Ook in het geval van een dringende reden voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst (dat is het ontslag op staande voet) is sprake van een benadelingshandeling. Het UWV heeft een eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of er sprake is van een benadelingshandeling.
Overigens kan er wel met succes aanspraak worden gemaakt op een WW-uitkering indien de werkgever ernstig verwijtbaar handelt en de werknemer op staande voet ontslag neemt. Een WW-uitkering zal dan in beginsel worden toegekend indien van de werknemer geen voortzetting van het dienstverband gevergd kan worden.
Een WW-uitkering wordt pas toegekend als de fictieve opzegtermijn is verstreken. Vanaf dat moment ontstaat pas werkloosheid volgens de Werkloosheidswet. Dit betekent overigens niet dat de WW-rechten worden bekort. Indien de fictieve opzegtermijn nog niet is verstreken als de arbeidsovereenkomst eindigt dan wil dat dus niet zeggen dat de WW-uitkering gekort wordt met het verschil gelegen tussen de fictieve opzegtermijn en de einddatum van de arbeidsovereenkomst.
Hoe zit het met de toekenning van een WW-uitkering als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd? Het antwoord op deze vraag is, zoals zo vaak, afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Indien het initiatief van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst uitgaat van de werkgever dan zal het UWV in beginsel een WW-uitkering toekennen. Indien het initiatief uitgaat van de werknemer dan zal geen succesvol beroep op een WW-uitkering kunnen worden gedaan.
Tot slot
Vragen over ontslag of sociale zekerheid? Neem dan contact op met onze specialisten.
Neem voor meer informatie contact op met: