In 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 blikten wij al terug op enkele opvallende ontslagzaken uit dat jaar. Ook in 2021 zijn er een aantal interessante uitspraken voorbij gekomen. In deze blog worden enkele van deze uitspraken aangehaald.
Verkeerde persoon gecremeerd
Een medewerker van een crematiebedrijf zet per ongeluk een verkeerde kist in de over ingevoerd. Daardoor is de verkeerde persoon gecremeerd. De medewerker wordt op staande voet ontslag. Hij zou de strike protocollen niet hebben nageleefd. Die protocollen schrijven onder meer voor dat twee werknemers moeten controleren of de juiste kist in de over wordt ingevoerd. De ontslagen werknemer heeft echter in zijn eentje gehandeld. In de procedure verwerpt de kantonrechter het verweer van de werknemer dat als gevolg van drukte de protocollen niet altijd worden nageleefd. Daarvan is niet gebleken. Het ontslag blijft voorlopig in stand.
Wat ruik ik daar
Tussen collega’s kunnen irritaties ontstaan omdat iemand smakt, slurpt of een nare geur verspreid. Bij een receptioniste die in dienst was van de provincie Noord-Holland was sprake van die laatste categorie. Door een medische aandoening verspreide zij een naar urine ruikende geur. Meerdere collega’s hebben aangegeven vanwege die omstandigheid niet met de receptioniste te kunnen werken. De werkgever heeft geprobeerd in gesprek te geraken met de receptioniste, maar zij hield die gesprekken af. Voor de werkgever was het dan ook niet mogelijk om over oplossingen te praten. Volgens de receptioniste zijn de klachten sterk overdreven. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden op de h-grond (de restcategorie). In hoger beroep blijft de ontbinding op deze grond in stand, mede omdat de werknemer niet bereid was om te praten over een oplossing.
Een lijntje poedersuiker
Een zorgmedewerkster heeft dementerende ouderen onder haar hoede. Deze ouderen zijn volledig afhankelijk van de zorg van het personeel van de zorginstelling. Op enig moment heeft de ontslagen werknemer een oudere een lijn poedersuiker laten snuiven. Zij heeft dat opgenomen. Uit de opnames blijkt dat de ontslagen werknemer de oudere heeft aangemoedigd om de poedersuiker te snuiven en dat er hard om gelachen is. Uiteraard leidt dit tot een ontslag op staande voet. Volgens de rechter vormt de omstandigheid dat de zorgmedewerkster geen kwade intenties had en dat het slechts om een lolletje ging geen rechtvaardigingsgrond. Uit dat verweer blijkt alleen dat de zorgmedewerkster zich onvoldoende rekenschap geeft van haar rol en verantwoordelijkheid. Zij is terecht op staande voet ontslagen.
Pizza in de PI
Tijdens een nachtdienst besluit een aantal cipiers van een penitentiaire inrichting (PI) om pizza te bestellen. Het gaat om een zwaar beveiligde inrichting. Om de pizzakoerier binnen te laten dienen een aantal deuren worden geopend, terwijl dit na 22:00 uur verboden is. De senior-complexbeveiliger die verantwoordelijk was voor de gedetineerden en zijn collega’s wordt ontslagen. Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat dit ontslag terecht is, maar dat de werknemer wel aanspraak heeft op een transitievergoeding.
Liefde in het archief
In het geheim spreken een medewerker van een fabriek en de directiesecretaresse af in het archief. Wat zich precies afspeelt in het archief kan niet met zekerheid worden vastgesteld. Wel kan met zekerheid worden vastgesteld dat er sprake is van een amoureuze relatie (overigens in een niet al te amoureuze plek). Dat er stiekem en onder werktijd wordt afgesproken in het archief leidt volgens de rechter tot verwijtbaar handelen. Het gedrag is echter niet zodanig ernstig dat dit kan leiden tot een ontslag. Het ontslagverzoek van de werkgever wordt dan ook afgewezen. De tortelduifjes komen er dus goed vanaf.
Een zoenpoging met grote gevolgen
Als sinds 1982 werkt iemand voor een automatiseringsbedrijf als IT-medewerker. In mei 2021 probeert hij de receptioniste van het bedrijf te zoenen. Deze receptioniste stapt hevig geëmotioneerd naar haar leidinggevende. Zij verklaarde dat de IT-medewerker was doorgegaan met de zoenpoging toen zij zich had afgewend en haar gezicht had bedekt. De werkgever ontslaat de IT-medewerker op staande voet. Voor de IT-medewerker heeft het ontslag grote gevolgen. Niet alleen zit hij kort voor zijn pensioen (hij is op het moment van het ontslag 62 jaar oud), maar hij heeft met directe ingang geen loon meer en heeft ook geen aanspraak op een uitkering. In de procedure vraagt de IT-medewerker om een billijke vergoeding van € 200.887,98. Volgens de kantonrechter heeft de IT-medewerker grensoverschrijdend gedrag vertoont en is het ontslag op staande voet terecht gegeven. Hij heeft dus geen aanspraak op de billijke vergoeding (en ook niet op andere vergoedingen, zoals de transitievergoeding).
Advocaat arbeidsrecht
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.