Net zoals in 2016 en 2017 zijn er in 2018 ook weer enkele opvallende ontslagzaken. Onderstaand tref je een selectie daarvan aan.
1. Voorlichter over gebruik van alcohol in verkeer rijdt met een drankje teveel op
Na de kerstborrel van een transportonderneming besluit een werknemer dat hij nog wel kan rijden, ondanks dat hij teveel gedronken heeft. Deze werknemer heeft onder meer als functie om voorlichting te geven over het gebruik van alcohol in het verkeer en over veilig rijden. Tijdens de rit naar huis veroorzaakt de werknemer een eenzijdig verkeersongeval waarbij schade is ontstaan aan de auto van een derde (vermoedelijk een geparkeerde auto) en zijn eigen auto onherstelbaar is beschadigd. De werkgever is natuurlijk niet heel erg blij met deze werknemer, zeker niet gezien zijn voorbeeldfunctie. Een ontslag op staande voet volgt.
De werknemer is het niet eens met het ontslag op staande voet en stapt naar de kantonrechter. Daar haalt hij (gelukkig) bakzeil. Ook in hoger beroep gaat het voor de werknemer fout. Het hof verwerpt het door de werknemer ingestelde beroep.
2. Zwanger? Daar is de deur…
‘Don’t shoot the messenger.’ Dat kreeg Samantha via WhatsApp van haar leidinggevende te horen toen haar werd medegedeeld dat haar contract niet zou worden verlengd vanwege haar zwangerschap. Zij zou dan immers 17 weken uit de roulatie zijn. Die kosten wil de werkgever niet op zich nemen. De directie heeft dit besluit genomen. Aan de leidinggevende is de eervolle taak gegeven om dit besluit aan Samantha kenbaar te maken.
Dit liep voor de werkgever natuurlijk niet goed af aangezien er sprake is van discriminatie. Er werd nog wel geprobeerd om er een draai aan te geven door te zeggen dat de beslissing niets te maken had met de zwangerschap maar met een inkrimping van het team. Dat heeft de werkgever echter niet mogen baten. De rechter veroordeelt de werkgever tot het betalen van een billijke vergoeding van € 3.000,-.
3. MONO
De overheid heeft een campagne gelanceerd om te waarschuwen voor het gebruik van een telefoon in het verkeer. Dit is de MONO-campagne. Helaas kwam deze campagne te laat voor een buschauffeur die tijdens een korte stop op zijn telefoon keek voor een update bekeek over zijn zieke zoon. Toen hij optrok botste hij tegen een ander voertuig aan. Dit alles is vastgelegd op camera’s die zich in de bus bevonden.
De werkgever verzocht aan de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen van de werknemer. Dit verzoek is door de kantonrechter gehonoreerd. De buschauffeur raakt dus zijn baan kwijt, maar krijgt nog wel een transitievergoeding van € 22.540,- mee.
4. #MeToo
Een mannelijke werknemer van 56 jaar oud heeft onder meer als taak om een jongere werkneemster van 20 jaar oud te begeleiden. Ook was de betreffende werknemer verantwoordelijk voor de inwerkperiode van de jonge werkneemster. Dat inwerken gaat verder dan gebruikelijk. Zo kust de begeleider de jonge werkneemster onverwacht en ongewenst op de mond. Ook stuurt hij haar seksueel getinte berichten via Facebook Messenger. Daarin stonden berichten als ‘ik mis je’ die vergezeld gingen van amoureuze smileys. Dit kan uiteraard niet door de beugel en ontslag op staande voet volgt dan ook. Bij de kantonrechter probeert de werknemer het nog recht te praten door op te merken dat de jonge werkneemster hem uit zou hebben gedaagd door hem op de rug te strelen en met haar borsten langs zijn lichaam te strijken, maar daar gelooft de kantonrechter niets van. De kantonrechter laat het ontslag op staande voet in stand. Daar is de werknemer het niet mee eens, hetgeen hem doet besluiten hoger beroep in te stellen. Het hof gelooft echter ook niets van het verhaal van de werknemer en laat het oordeel van de kantonrechter in stand.
5. De slapende piloot
Slaperig een vliegtuig besturen is niet aan te raden. Maar om nou tijdens de vlucht een powernapje te doen als piloot…. Deze zaak speelde bij het hof in Leeuwarden. Een piloot besluit om tijdens een vlucht een dutje te doen. De copiloot moest de werkzaamheden van de piloot uitvoeren en was daar uiteraard niet blij mee. Naar aanleiding van een door de copiloot ingediende klacht werd de piloot op staande voet ontslagen. Zowel de kantonrechter als het hof oordelen dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven.
Tot slot
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.