Vanaf 1 september 2016 is nieuw in de wet opgenomen dat in bepaalde gevallen erfgenamen niet verplicht kunnen worden om schulden in een erfenis volledig te betalen indien zij die schulden niet hoefden te verwachten maar wel daarmee achteraf worden geconfronteerd. Hoe zit dat eigenlijk?
Zuivere aanvaarding
Wie erfgenaam wordt en de erfenis accepteert en zich daar ook naar gedraagt (de bankpas van de overledene gebruikt voor betaling of spullen verkoopt of weggooit), krijgt niet alleen de goederen van de erflater, maar ook van diens schulden. De per 1 september ingevoerde wet regelt nu dat pas sprake is van (zuivere) aanvaarding als de erfgenaam spullen verkoopt of op een andere manier wegmaakt zodat schuldeisers van de overledene zich niet meer daarop kunnen verhalen. Dat is niet het geval als u alleen het huis van de overledene leegmaakt en opruimt om te voorkomen dat de huur blijft doorlopen.
Als de overledene schulden had dan zullen die natuurlijk betaald moeten worden. Zit er genoeg geld in de erfenis dan is dat geen probleem, maar als de erfenis niet groot genoeg is om alle schulden (volledig) te betalen, dan zal de erfgenaam uit eigen middelen moeten bijbetalen.
Maar wanneer u als erfgenaam pas achteraf ontdekt dat er schulden zijn waar u niets van wist en die volkomen onverwacht bekend worden dan regelt deze nieuwe wet ook dat aan de rechter kan worden verzocht de erfgenaam tegen die schulden te beschermen zodat hij niet zijn eigen middelen hoeft aan te spreken om die te betalen. Ook daarmee wordt de positie van erfgenamen in de nieuwe wet verbeterd.
Beneficiaire aanvaarding
Is het direct bij het overlijden wel bekend dat er (mogelijk) schulden in de erfenis zijn, dan regelt de wet dat dan de aanvaarding van de erfenis ‘onder het voorrecht van boedelbeschrijving’ in de wet opgenomen, de beneficiaire aanvaarding. Dat is niet nieuw.
Kort gezegd komt dit er op neer dat dan eerst wordt geïnventariseerd wat er allemaal tot de erfenis behoort: geld, goederen én schulden. Vervolgens kan worden beoordeeld of de schulden geheel of gedeeltelijk nog uit de erfenis betaald kunnen worden. Is dat niet (volledig) mogelijk, dan is de erfgenaam niet verplicht om uit eigen geld voor de schulden bij te betalen. Daar staat dan tegenover dat de erfgenaam intussen wel overal vanaf moet blijven (dus geen spullen mag opruimen, aan de Kringloop geven of alvast met familie verdelen, want dan aanvaardt hij de erfenis wél en moet hij ook de schulden volledig betalen).
Wat betekent de nieuwe wet voor erfgenamen?
Wordt u erfgenaam bekijk dan eerst goed wat er aan de hand is voordat u iets gaat doen, waarvan u achteraf spijt krijgt omdat het u wordt aangerekend dat u de erfenis (zuiver) heeft aanvaard. Heeft u eenmaal (zuiver) aanvaard dan kunt u dat niet terugdraaien.
Zet daarom in geval van twijfel geen spullen op Marktplaats, geef ze (nog) niet aan de Kringloop en verdeel ze nog niet met de familie. Ga eerst na wat de situatie is en probeer te achterhalen of er schulden zijn. Verwacht u dat er schulden zijn dan kunt u beneficiair aanvaarden om niet zelf aansprakelijk te worden voor die schulden. U legt daarvoor dan een verklaring bij de rechtbank af.
Maar heeft u (zuiver) aanvaard en gaat het toch nog fout omdat u pas achteraf merkt dat er schulden zijn, dan kunt u de rechter nog vragen u alsnog daartegen te beschermen.
Tot slot
Twijfels? Neem dan contact met ons op. Voorink Advocaten heeft ruime ervaring op het gebied van erfrecht en adviseert u graag.
Neem voor meer informatie contact op met: