Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen. Een van de manieren waarop zo’n overeenkomst kan eindigen is in onderling overleg tussen de werknemer en werkgever. Als overeenstemming wordt bereikt over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eindigt dan worden de afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Daarbij is het zaak dat de afspraken goed worden vastgelegd zodat zowel de werkgever als de werknemer er geen buil aan vallen.
Toetsen vaststellingsovereenkomst
/beëindigingsovereenkomst
Het toetsen van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst door een jurist of advocaat is van groot belang. Niet alleen om (bijvoorbeeld) een WW-uitkering veilig te stellen, maar ook om ervoor te zorgen dat er onnodig rechten worden prijsgegeven, er akkoord wordt gegaan met een te lage ontslagvergoeding, er wellicht andere opties zijn dan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst en het gehele traject van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst van de nodige emoties met zich meebrengt waardoor beslissingen op basis van de verkeerde redenen/emoties kunnen worden genomen.
Aandachtspunten bij vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst
Bij het beoordelen van de vaststellingsovereenkomst//beëindigingsovereenkomst dienen de volgende onderwerpen te worden meegenomen:
- zijn de persoonsgegevens (inclusief het salaris) juist?
- wordt een ontslagvergoeding (bijvoorbeeld de transitievergoeding) aangeboden?
- is de opzegtermijn in acht genomen?
- is de overeenkomst ‘WW-proof’?
- wordt een outplacementtraject aangeboden?
- wat gebeurt er met de opgebouwde, maar niet opgenomen, vakantie-uren?
- wat wordt er afgerekend bij de eindafrekening (bijvoorbeeld ook de 13e maand)?
- is er een concurrentie- of relatiebeding overeengekomen, en wat wordt daarover afgesproken?
- hoe en op welke wijze wordt er gecommuniceerd over het vertrek?
- geldt er een opzegverbod (ziekte, OR-lidmaatschap)?
- wat gebeurt er met de bedrijfseigendommen (moeten die worden ingeleverd of mogen die worden behouden)?
- worden de juridische kosten vergoed?
Alle bovenstaande punten en meer dienen bij een beoordeling van een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst te worden meegenomen. Een deskundig en ervaren advocaat van Voorink Advocaten kan u daarbij helpen.
Kosten van beoordelen vaststellingsovereenkomst
/beëindigingsovereenkomst
Bij de meeste vaststellingsovereenkomsten of beëindigingsovereenkomsten dient een en ander te worden aangepast. Zijn bijvoorbeeld de WW-rechten veilig gesteld? Is de opzegtermijn in acht genomen? Zijn er nog cao-rechten waarvan afstand wordt gedaan?
Voorink Advocaten adviseert u graag bij de beoordeling van de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Het inschakelen van een jurist of advocaat die verstand heeft van arbeidsrecht is niet alleen verstandig, maar ook nodig. Daarmee worden (toekomstige) problemen voorkomen en weet u zeker dat er geen regeling wordt getroffen waarbij er onbewust van rechten afstand worden gedaan.
De kosten voor de advisering worden vaak door de werkgever vergoed. Als de werkgever zo’n budget nog niet beschikbaar heeft gesteld dan kan dat alsnog uitonderhandeld worden. Mocht dat niet lukken, dan kunnen wij een vaste prijs afspreken zodat u weet waar u aan toe bent. Neem daarover gerust contact op met één van de onderstaande advocaten.
Neem voor meer informatie contact op met:
Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk
Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.