Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie tussen een werknemer en een werkgever dan kan dat tot ontslag leiden. Een kantonrechter zal echter niet overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst als een werkgever zich op het standpunt stelt dat de arbeidsrelatie verstoord is. Daarvoor moet er meer aan de hand zijn.
Verstoorde arbeidsrelatie
Voor het antwoord op de vraag of er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie spelen alle omstandigheden van het geval een rol. Die omstandigheden moeten tot de conclusie leiden dat een ontslag onvermijdelijk is. Mocht een werkgever aan de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie dan zal hij in ieder geval moeten aantonen dat:
- er sprake is van een verstoring,
- deze verstoring ernstig en duurzaam is, en
- dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is.
Oorzaken
Er bestaat een grote hoeveelheid oorzaken waardoor een arbeidsrelatie verstoord kan raken. Soms zijn er zelfs meerdere oorzaken aan te wijzen die zich in de loop der tijd hebben voorgedaan. Vaak spelen conflicten tussen een leidinggevende en een werknemer een rol. Ook kan er een verstoring zijn ontstaan in de werkrelatie tussen twee collega’s (bijvoorbeeld in het geval van een liefdesrelatie op het werk). Als het niet mogelijk is één van de werknemers over te plaatsen, dan kan een werkgever besluiten om tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst over te gaan.
Enkele voorbeelden uit de praktijk
Bij een zaak die speelde bij de kantonrechter te Utrecht deed zich het volgende voor. Een werkgever dient een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege disfunctioneren van de werknemer en vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Dit verzoek is door de kantonrechter afgewezen. Na die afwijzing zijn de werkgever en werknemer weer tot elkaar veroordeeld. Het is dan primair aan de werkgever om op een oprechte en zinvolle wijze tot een verbetering van de samenwerking te komen. In dit geval heeft de werkgever zich niet aan die verplichting gehouden. De werkgever heeft daarentegen de werknemer uit zijn verantwoordelijkheden ontheven, het loon ingehouden en een sfeer gecreëerd waardoor het voor de werknemer onmogelijk werd om zijn werkzaamheden te hervatten. De situatie is kortom geëscaleerd door toedoen van de werkgever. Het tweede verzoek van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie wordt wél toegewezen door de kantonrechter. De kantonrechter oordeelt echter dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en wijst een billijke vergoeding toe van € 30.000,00 (bruto).
In een ander geval was er sprake van een relatief kort dienstverband. Na dertien maanden heeft een incident plaatsgevonden waarvoor de werknemer een schriftelijke waarschuwing heeft gekregen. In een latere e-mail is de werknemer schriftelijk gewezen op geconstateerd onacceptabel en negatief gedrag jegens leidinggevenden en collega’s en gewaarschuwd dit achterwege te laten. De werknemer is uitdrukkelijk meegedeeld dat herhaling kan leiden tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De gedragingen die niet geaccepteerd worden betreffen onder meer het verbaal en non-verbaal kleineren van een ondergeschikte collega, het achterhouden van belangrijke informatie zodat een collega niet verder kan met zijn werk, onderdelen voor collega’s onvindbaar opbergen en het zonder overleg meenemen van de vorkheftruck waardoor het werk vertraging oploopt. Uit de verklaringen van collega’s en de ter zitting gegeven toelichting komt ook naar voren dat er ondanks de waarschuwingen sprake is van een patroon van regelmatig terugkerend onaanvaardbaar gedrag op de werkvloer, dat bij in elk geval één medewerker lichamelijke en psychische klachten veroorzaakt. Ook komt uit de verklaringen naar voren dat de werknemer zowel de waarschuwingen als eventuele opmerkingen over zijn gedrag als hij daarop wordt aangesproken niet serieus neemt en daarop zelfs heftig kan reageren. Gezien deze omstandigheden oordeelt de kantonrechter dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt.
Tot slot
Hebt u een vraag over een verstoorde arbeidsrelatie of wilt u uw kwestie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Neem voor meer informatie contact op met: