Op 13 december 2019 heeft minister Wouter Koolmees een brief aan de Tweede Kamer verzonden waarin belangrijke informatie staat over slapende dienstverbanden en de wijze waarop het UWV de door de werkgever betaalde ontslagvergoeding gaat compenseren.
Werkgever verplicht slapend dienstverband te beëindigen
Onlangs heeft de Hoge Raad een arrest gewezen op basis waarvan werkgevers in de meeste gevallen verplicht zijn om slapende dienstverbanden te beëindigen. Een werknemer moet dan een voorstel doen aan de werkgever om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen onder toekenning van een vergoeding. Werkgevers zijn in principe verplicht om het voorstel van de werknemer te aanvaarden. Dit is slechts anders als er bijzondere omstandigheden zijn, zoals een reëel uitzicht op re-integratie. Deze uitzonderingen zullen zich echter niet snel voordoen.
Na het arrest van de Hoge Raad is discussie ontstaan of het UWV de door de werkgevers betaalde vergoeding na acceptatie van een voorstel van de werknemer wel zou compenseren. Minister Koolmees heeft in de brief bevestigd dat het UWV de vergoeding die werkgevers aan werknemers hebben betaald volgens de kaders die in het arrest van de Hoge Raad zijn gesteld, gecompenseerd krijgen. Dat is dus goed nieuws voor werkgevers.
Wijze waarop vergoeding wordt gecompenseerd
In 2020 komt er een nieuwe berekeningssystematiek voor de transitievergoeding. Voor werkgevers ouder dan 50 jaar en/of werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn zal de vergoeding in bijna alle gevallen lager uitvallen dan nu het geval is. Het is de vraag op welke wijze het UWV ontslagvergoedingen gaan compenseren als de beëindigingsovereenkomst in 2019 is gesloten, maar de einddatum van de arbeidsovereenkomst in 2020 is gelegen. Wordt dan de berekeningssystematiek uit 2019 gebruikt door het UWV of de systematiek uit 2020? In het eerste geval krijgen werknemers in beginsel de volledig betaalde vergoeding gecompenseerd, in het tweede geval zullen ze een (groot) deel zelf moeten betalen.
Opnieuw is er goed nieuws voor werkgever. Het UWV zal de berekeningssystematiek uit 2019 gebruiken indien de beëindigingsovereenkomst in 2019 is gesloten, maar de einddatum van de arbeidsovereenkomst in 2020 ligt. Dat betekent dat werkgevers in beginsel de volledige ontslagvergoeding gecompenseerd krijgen.
Voor werknemers ouder dan 50 jaar en/of werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn is het van belang om vóór 1 januari 2020 een beëindigingsovereenkomst te sluiten. Werkgevers zullen vermoedelijk niet bereid zijn om de oude systematiek voor de berekening van de transitievergoeding te gebruiken indien zij niet het volledige bedrag gecompenseerd krijgen (wat zo is op het moment dat de beëindigingsovereenkomst in 2020 wordt gesloten).
Advocaat arbeidsrecht
Neem voor meer informatie contact op met:

Advocaat / Curator
mr. drs. M. (Michiel) Vriezekolk

Advocaat
mr. M. (Maartje) Roerdink
Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.